FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje Ramizu Delaliću zbog ubojstva uoči rata

SARAJEVO,14. veljače 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Sarajevu uponedjeljak je počelo suđenje Ramizu Delaliću, bivšem časniku ArmijeBiH, optuženom za ubojstvo Nikole Gardovića koje je predstavljaloizgovor za otvoreni početak rata u Bosni Hercegovini 1992. godine.
SARAJEVO,14. veljače 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Sarajevu u ponedjeljak je počelo suđenje Ramizu Delaliću, bivšem časniku Armije BiH, optuženom za ubojstvo Nikole Gardovića koje je predstavljalo izgovor za otvoreni početak rata u Bosni Hercegovini 1992. godine.

Gardović je ubijen 1. ožujka 1992. godine kada je bio sudionikom jedne svadbe obavljene u pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji.

Ubojstvo se dogodilo u napetoj atmosferi koja je prijetila izbijanjem sukoba a taj događaj poslužio je Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) kao povod za postavljanje barikada po cijelom gradu i pokušaj podjele Sarajeva.

Optužnica koju je iznio zamjenik županijskog tužitelja Enes Kamenica tereti Delalića da je zajedno sa stanovitim Suadom Šabovićem od sudionika svadbe pokušao oteti zastavu Srpske pravoslavne crkve.

Pri tom je došlo do fizičkog sukoba a Delalić je tada pucao na Gardovića.

U pucnjavi je ranjen i Radenko Mitrović no optužnica drži da je za to odgovoran Šabović.

Tužitelj Kamenica najavio je podnošenje brojnih dokaza - uključujući i autentične TV snimke - kao i iskaze svjedoka koji će potvrditi navode optužnice.

Delalićev odvjetnik Fahrija Karkin osporio je navode optužnice ustvrdivši pri tom da su TV snimke nepouzdane kao dokaz a najavljeni svjedoci su dvojbena kredibiliteta jer je riječ o rodbini ubijenog.

Sam Delalić se u javnim istupima tijekom rata hvalio ubojstvom Gardovića no nakon rata je osporavao da je u tome sudjelovao.

Ramiz Delalić bio je tijekom rata zapovjednikom Devete brdske brigade Armije BiH stacionirane u Sarajevu.

Ta je brigada smatrana odgovornom i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve u jesen 1993. godine zbog kojih se sada pred Haškim sudom sudi generalu Seferu Haliloviću.

Poslije rata Delalić je osuđivan zbog nasilnog ponašanja a jedno vrijeme bio je u bijegu skrivajući se u Turskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙