FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mašović: u BiH ima još najmanje 200 masovnih grobnica

SARAJEVO,13. veljače 2005.(Hina) - Na području Bosne i Hercegovinepostoji još najmanje 200 masovnih grobnica koje čekaju ekshumaciju,izjavio je predsjednik Povjerenstva za nestale osobe Federacije Bosnei Hercegovine Amor Mašović.
SARAJEVO,13. veljače 2005.(Hina) - Na području Bosne i Hercegovine postoji još najmanje 200 masovnih grobnica koje čekaju ekshumaciju, izjavio je predsjednik Povjerenstva za nestale osobe Federacije Bosne i Hercegovine Amor Mašović.

U izjavi koju u nedjelju prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Mašović je kazao kako uz masovne grobnice vjerojatno postoji i više od tisuću i pol pojedinačnih grobnica žrtava iz proteklog rata u BiH koje također treba istražiti.

Ove godine federalno povjerenstvo za nestale planira ekshumirati posmrtne ostatke oko dvije tisuće žrtava.

"Prioriteti za ovu godinu su nam najveća stratišta u BiH. To su Prijedor gdje se kao nestali vodi još oko tisuću osoba te Podrinje", kazao je Mašović.

Na popisima nestalih u BiH još je oko šesnaest tisuća imena, no Mašović drži da ta brojka nije stvarna s obzirom da oko šest tisuća do sada ekshumiranih tijela još čeka identifikaciju.

Od potpisivanja Daytonskog sporazuma, kako je kazao Mašović, vlasti Federacije BiH ekshumirale su 13.915 žrtava iz 363 masovne, oko 200 zajedničkih i više od 3800 pojedinačnih grobnica.

U dvadeset prirodnih jama na dubinama i do 80 metara pronađeni su ostaci 748 tijela ubijenih.

Oko četiri tisuće tijela ekshumirali su istražitelji Haaškog tribunala.

Hrvatska strana u BiH koja je neko vrijeme obavljala samostalne ekshumacije, kako je pojasnio Mašović, ekshumirala je dodatnih 659 tijela što daje ukupnu brojku ekshumiranih od 18 tisuća i 500 tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙