FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenske mirovine u BiH i Hrvatskoj manje zbog novog poreznog zakona

LJUBLJANA,7. veljače(Hina) - Osobe sa stalnim mjestom boravka uHrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji su mirovinu zaradili u Slovenijiod početka ove godine primaju manje iznose jer više ne moguostvarivati porezne olakšice, piše u ponedjeljak mariborski list"Večer" koji se posebno osvrće na proteste koji su se s tim u vezipojavili u Bosni i Hercegovini.
LJUBLJANA,7. veljače(Hina) - Osobe sa stalnim mjestom boravka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji su mirovinu zaradili u Sloveniji od početka ove godine primaju manje iznose jer više ne mogu ostvarivati porezne olakšice, piše u ponedjeljak mariborski list "Večer" koji se posebno osvrće na proteste koji su se s tim u vezi pojavili u Bosni i Hercegovini.

"U Sloveniji se od nove godine primjenjuje novi zakon o porezu na dohodak po kojemu su oporezovane i mirovine. Umirovljenici u Sloveniji i državama EU imaju pravo na olakšicu, ali se ona ne odnosi na umirovljenike iz BiH i Hrvatske. Ukoliko primaju najnižu mirovinu, od koje je potrebno platiti najniži porez od 16 posto, onda doista izgube dvije mirovine na godinu. Ono što se (u BiH) predstavlja kao segregacijsko i socijalno pitanje nije ništa drugo nego rezultat neaktivnosti političara u BiH", navodi mariborski list dodajući kako je novi sustav oporezivanja mirovina usmjeren na izbjegavanje mogućnosti dvostrukog oporezivanja u međunarodnom prostoru. Bosna i Hercegovina ima otvorenu ponudu za sklapanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Slovenijom, ali na to nije reagirala, navodi list.

Po tumačenju slovenskog mirovinskog fonda, novi propisi zapravo su smanjili su broj mirovina na koje se plaća porez, ali to važi samo za slovenske rezidente, dakle za primatelje sa službenim stalnim prebivalištem u Sloveniji. Korisnici slovenskog mirovinskog fonda s prebivalištem u državama s kojima pitanje dvostrukog oporezivanja nije riješeno na adekvatni način ne mogu ostvarivati porezne olakšice, pa niti one za uzdržavane članove obitelji. Osim na Hrvatsku i BiH, to se odnosi još na Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Monako i Venezuelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙