FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U trendu liječenje raka alternativnim metodama

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Trećina europskih bolesnika koji seliječe od raka pribjegava alternativnim metodama liječenja, pokazaloje istraživanje provedeno na 1.000 bolesnika čiji autori zagovarajuzakonsku kontrolu alternativnih terapeuta i terapija u svrhu zaštitepacijenata.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Trećina europskih bolesnika koji se liječe od raka pribjegava alternativnim metodama liječenja, pokazalo je istraživanje provedeno na 1.000 bolesnika čiji autori zagovaraju zakonsku kontrolu alternativnih terapeuta i terapija u svrhu zaštite pacijenata.

Među alternativnim metodama najpopularnije su biljke, zatim homeopatija, vitaminski i mineralni dodaci, nabraja Europsko onkološko društvo (EUD) koje poziva vlade da razmisle o zakonskoj regulaciji takvih metoda i o kontroli terapeuta, prenosi BBC izvješće iz lista Annals of Oncology.

Dr. Alex Mollassiotis sa sveučilišta Manchester proveo je istraživanje zajedno s europskim kolegama na uzorku od 1.000 oboljelih od raka u 14 europskih zemalja.

Ispitanici su koristili oko 58 različitih dopunskih ili alternativnih metoda liječenja, pokazuje studija prema kojoj se alternativa najmanje koristi u Grčkoj (manje od 15 posto) a najviše u Italiji (gotovo 75 posto).

Pacijenti obično koriste više od jedne alternativne i dopunske metode: liječenje biljkama, homeopatiju ili tehnike relaksacije.

Dr. Molassiotis upozorava na 'nesređenost alternative' u kojoj "svatko sebe može proglasiti terapeutom". On dodaje da ne postoji "tijelo zaduženo procijeniti kvalitetu terapeuta" iako "postoje društva u koja se terapeuti mogu registrirati, ali to nije obveza", te zaključuje, "kao profesionalci liječnici su odgovorni kontrolirati takvo liječenje i biti otvoreni prema alternativi".

U Velikoj Britaniji praksa osteopatije i kiropraktika regulirane su državnim aktima.

Lani je u Britaniji zaklada Prince of Wales za cjelovito zdravlje dobila vladin zajam za procjenu regularnosti alternativnih terapija, uključujući homeopatiju, aromaterapiju i refleksologiju.

I Nacionalni centar za istraživanje raka nedavno je uspostavio skupinu za razvoj dopunskih liječenja, čime dokazuje da su liječnici otvoreniji prema alternativi.

Autori savjetuju oboljele od raka da izvijeste svoje liječnike o svim lijekovima i terapijama koje primaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙