FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GM će Fiatu isplatiti 1,55 milijarde eura

RIM, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - General Motors i Fiat objavili suda američki div automobilske industrije neće morati kupitiautomobilsko poslovanje talijanskog giganta, no morat će platiti štetuod 1,55 milijardi eura.
RIM, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - General Motors i Fiat objavili su da američki div automobilske industrije neće morati kupiti automobilsko poslovanje talijanskog giganta, no morat će platiti štetu od 1,55 milijardi eura.

Taj sporazum, čime su okončana dvomjesečna natezanja između dvije automobilske kompanije, objavljen je na GM-ovoj internet stranici i u priopćenju Fiata. Prema njemu, GM će platiti Fiatu 1,55 milijardi eura za poništavanje Master Agreementa, uključujući i mogućnost prodaje dionica (put option).

"GM i Fiat dogovorili su se da je poništenje ugovora Master Agreement u najboljem interesu dviju kompanija i dioničara", kazao je predsjednik i izvršni direktor kompanije GM-a Rick Wagoner. "S tom nagodbom, naši ukupni financijski povrati bit će povoljni".

Američki div, koji će vratiti svojih 10 posto udjela u Fiat Autu prema tome sporazumu, bio bi obvezan preuzeti procijenjene dugove od osam milijardi eura da je Fiat iskoristio svoju mogućnost prodaje dionica i prisilio GM na kupnju toga poslovanja.

GM je procijenio svoj udjel u Fiatu Auto na 220 milijuna dolara u 2004., što je drastično manje u usporedbi s 2,4 milijarde dolara u 2000.

Sa svoje strane, predsjednik Fiata Luca Cordero di Montezemolo kazao je u svojem priopćenju: "To je dobar znak za budućnost. Danas smo dobili slobodu da provedemo alternativnu strategiju rasta za budućnost Fiata Auto, dok ćemo zadržati čak konstruktivniji odnos s GM-om".

Prijateljski ishod za Fiat Auto, nacionalnu industrijsku ikonu i velikog poslodavca u Italiji, rezultirat će također i olakšanjem u političkim krugovima.

Očekuje se da će Fiat Auto izvijestiti o golemom operativnom gubitku u 2004. i vratiti se poslovanju na 'pozitivnoj nuli' tek u 2006. Što se GM-a tiče, on planira do 2006. ukinuti više od 10.000 radnih mjesta u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙