FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fiat i GM nisu postigli dogovor

MILANO, 2. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Talijanski koncern Fiat injegov američki partner General Motors (GM) nisu postigli dogovor usporu o budućnosti tvornice automobila Fiat Auto, što je rezultiralopadom vrijednosti Fiatovih dionica.
MILANO, 2. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Talijanski koncern Fiat i njegov američki partner General Motors (GM) nisu postigli dogovor u sporu o budućnosti tvornice automobila Fiat Auto, što je rezultiralo padom vrijednosti Fiatovih dionica.

Fiat je objavio da od srijede može realizirati opciju prodaje ali činjenica da to nije učinio niti je postigao dogovor s GM-om razočarala je ulagače, koji su se nadali da će američki proizvođač automobila platiti talijanskoj kompaniji oko 1,8 milijardi eura za odustajanje od te opcije.

Naime, sukladno sporazumu potpisanom 2000. i revidiranom 2003. Fiat može prodati Fiat Auto General Motorsu do 24. srpnja 2010. GM, koji ima 10-postotni udio u Fiat Autu tvrdi, pak, da ta opcija nije na snazi od dokapitalizacije Fiat Auta u 2003. i prodaje Fiatove jedinice za kreditiranje automobila Fidis skupini banaka.

Opcija kupovine Fiat Auta bila je privlačna GM-u prije pet godina ali je talijanska tvrtka u međuvremenu pretrpjela financijsku krizu, nagomilavši dugove od osam milijardi eura.

U srijedu je tako cijena Fiatovih dionica pala 5,1 posto na Milanskoj burzi. Time je poništen veći dio porasta njihove vrijednosti od sedam posto u proteklih mjesec dana, koji se temeljio na nadi u postizanje sporazuma s GM-om. "Osjeća se veliko razočaranje. Sada je prisutan rizik da će se licitacija otegnuti u nedogled", kazao je jedan milanski trgovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙