FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završna runda u sporu GM-a i Fiata

MILANO, 1. veljače 2005. (Hina/AFP) - General Motors navodno je pristaoplatiti 1,5 milijarde eura talijanskom industrijskom konglomeratu Fiatkako bi odustao od opcije prodaje tvornice Fiat Auto američkomproizvođaču automobila, objavili su u utorak talijanski mediji,pozivajući se na izvore bliske pregovorima.
MILANO, 1. veljače 2005. (Hina/AFP) - General Motors navodno je pristao platiti 1,5 milijarde eura talijanskom industrijskom konglomeratu Fiat kako bi odustao od opcije prodaje tvornice Fiat Auto američkom proizvođaču automobila, objavili su u utorak talijanski mediji, pozivajući se na izvore bliske pregovorima.

Sukladno sporazumu potpisanom 2000. i revidiranom 2003. Fiat će moći prodati Fiat Auto General Motorsu u razdoblju od 24. siječnja 2005. do 24. srpnja 2010. GM koji ima 10-postotni udio u Fiat Autu tvrdi pak da ta opcija nije na snazi od dokapitalizacije Fiat Auta u 2003. i prodaje Fiatove jedinice za kreditiranje automobila Fidis skupini banaka.

Opcija kupovine Fiat Auta bila je privlačna GM-u prije pet godina ali je talijanska tvrtka u međuvremenu pretrpjela financijsku krizu, nagomilavši dugove od osam milijardi eura.

Talijanski mediji objavili su da Fiat traži između jedne i tri milijardi eura kompenzacije za odustajanje od opcije prodaje.

Ni GM ni Fiat nisu željeli komentirati navode o sporazumu. U proteklih mjesec dana vrijednost Fiatovih dionica porasla je sedam posto uslijed očekivanja da će GM nastojati izbjeći sudski spor i da će težiti izvansudskoj nagodbi.

"Ne bude li postignut sporazum, predsjednik upravnog odbora Fiata Sergio Marchionne morat će u srijedu realizirati opciju. Dosad se toliko poziralo da je to jedini način da se sačuva obraz", ističe izvor blizak Fiatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙