FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 14. veljače

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za ponedjeljak, 14. veljače.
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za ponedjeljak, 14. veljače.

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva održat će se prezentacija Operativnog programa podizanja višegodišnjih nasada. Na prezentaciji će biti prikazan postupak dodjele kredita u okviru programa Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a bit će riječi i o garancijama koje za te kredite daje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo. Prema Operativnom programu podizanja trajnih nasada u Hrvatskoj bi se do 2007. godine trebalo podići 33.500 hektara novih nasada i to 13.000 hektara vinograda, 15.000 hektara voćnjaka i 5.500 hektara maslinika. Motiv za sustavnije podizanje trajnih nasada nalazi se u činjenici da će ulaskom Hrvatske u EU teško biti povećati površine pod takvim nasadima te da Hrvatska uvozi velike količine voća (Ul. grada Vukovara 78 u 13 sati).

CANNES - Na jednom od najznačajnijih skupova svjetske telekom industrije "3GSM World Congressu", koji će se po 19. puta od 14. do 17. veljače održati u Cannesu, na više od 30 tisuća četvornih metara predstavit će se više od 600 kompanija/izlagača iz 160 zemalja svijeta. Na više od 50 stručnih konferencija i okruglih stolova svjetski će telekom stručnjaci, proizvođači i operateri raspravljati o trenutnom stanju i predviđanjima u toj industriji za ovu godinu. Posebna će pažnja biti posvećena ovogodišnjoj implementaciji tehnologija treće generacije mobilne telefonije u svijetu, "ujedinjenju" mobilne i industrije zabave, a bit će predstavljeni i brojni novi mobilni uređaji. Od hrvatskih tvrtki na tom će se skupu treću godinu za redom predstaviti jedino geoinformacijska tvrtka iz Zagreba GISDATA, dok će kao posjetitelji biti prisutni predstavnici brojnih tvrtki iz Hrvatske (Ericsson Nikola Tesla, T-Mobile Hrvatska, VIPnet, Siemens, Sony Ericsson i drugi).

ZAGREB - INA će obilježiti dan Sektora trgovine na malo. Na svečanosti će biti proglašene najbolje benzinske postaje 2004. godine u nekoliko kategorija (Av. V. Holjevca 10 u 10,30 sati).

ZAGREB - Po udjelu u ukupnom hrvatskom inozemnom dugu krajem prošle godine poslovne su banke pretekle državu - u ukupnom vanjskom dugu od 30,22 milijarde američkih dolara udio banaka je 33,7 posto, a države 32,9 posto, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke. Visok iznos vanjskog duga, koji je premašio 30,2 milijardi dolara, te značajan rast zaduživanja banaka u inozemstvu u prosincu prošle i siječnju ove godine, ponukali su središnju banku da reagira. Sredinom prošlog tjedna, Savjet HNB-a donio je odluke o povećanju obvezne granične pričuve banaka sa 24 na 30 posto, te istodobno o smanjenju minimalne stope pokrivenosti deviznih obveza banaka deviznim potraživanjima sa 35 na 32 posto. Izraženo u eurima, hrvatski je vanjski dug krajem prošle godine iznosio 22,2 milijarde eura, što je 80,2 posto BDP-a, čime je dosegnut plafon, izjavio je prošli tjedan guverner HNB-a Željko Rohatinski.

ZAGREB - Hrvatska agencija za telekomunikacije zatražila je i početkom veljače zaprimila standardnu ponudu T-Hrvatskog telekoma (T-HT) za pristup njihovoj infrastrukturi i međupovezivanju (interkonekciji) operetera, na koju će u zakonskom roku od 30 dana od zaprimanja Vijeće Agencije dati ili suglasnost ili će pak od T-HT-a zatražiti promjene te ponude ako utvrde da nije prihvatljiva. Ta je ponuda T-HT-a važna za komercijalni početak rada dva nova operatera fiksne telefonije (Optima Telekom i Portus) te mobilne telefonije (Tele2), a koji su prošle godine dobili dozvole odnosno koncesiju za obavljanje tih usluga.

ZAGREB - Hrvatski građani sve više telefoniraju, kako u mobilnim tako i u fiksnoj telefonskoj mreži, što pokazuju i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je prošle godine u fiksnoj telefoniji (T-HT-a) utrošeno 6 posto više minuta nego u 2003. ili 10,7 milijardi, dok je u mobilnim mrežama (T-Mobile i VIPnet) utrošeno 2,2 milijarde minuta ili 15 posto više. Najveći porast utrošenih minuta, od 15,4 posto u odnosu na 2003. u dvije je hrvatske mobilne (pokretne) mreže prošle godine zabilježen u unutrašnjem prometu, sa ukupno utrošenih 2,1 milijardom minuta. U međunarodnom je prometu pak ostvareno povećanje utrošenih minuta u mobilnim mrežama od 5,5 posto, sa 96 milijuna minuta.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙