FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP: naplata usluge pročišćavanja otpadnih voda je nezakonita

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP)smatra da je zagrebačko Gradsko poglavarstvo prekršilo zakon uvođenjemtarife za usluge pročišćavanja otpadnih voda, pa je Ustavnom suduuputila Prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti te tarife,izvijestili su čelnici HUP-a na konferenciji za novinare.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da je zagrebačko Gradsko poglavarstvo prekršilo zakon uvođenjem tarife za usluge pročišćavanja otpadnih voda, pa je Ustavnom sudu uputila Prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti te tarife, izvijestili su čelnici HUP-a na konferenciji za novinare.

Tom tarifom, koju je Gradsko poglavarstvo odobrilo u travnju prošle godine, uvodi se obveza plaćanja usluge pročišćavanja otpadnih voda koja za građanstvo iznosi 1,73 kune po prostornom metru, a za gospodarstvo 7,026 kuna po prostornom metru isporučene vode. Na ove iznose naplaćuje se porez na dodanu vrijednost.

Do uvođenja tarife, građanstvo ovu uslugu nije plaćalo, a gospodarstvo ju je plaćalo kao naknadu za pročišćavanje u iznosu od 1,30 kuna po prostornom metru preuzete vode.

To znači, rekao je direktor HUP-ovih udruge poljoprivrede i trgovine Stipan Bilić, da je trošak zagrebačkom gospodarstvu za pročišćavanje otpadnih voda povećan za 537 posto. Zato HUP, kako je rekao, od Ustavnog suda traži žurno očitovanje o njegovu zahtjevu za ocjenom ustavnosti i zakonitosti uvođenja tarife za otpadne vode jer ona dnevno proizvodi pravne učinke u vidu visokih troškova za gospodarstvo.

Po njegovim podacima, u Zagrebu gospodarstvo potroši najmanje 100 milijuna prostornih metara vode godišnje, što znači da bi se u gradsku blagajnu naplatom pročišćavanja od gospodarstva godišnje slilo preko 700 milijuna kuna, bez PDV-a.

Ta sredstva ušla bi u gradski proračun nezakonito jer se, kaže Bilić, naplaćuje uslugu koja ne postoji budući da je kolektor za pročišćavanje još uvijek u izgradnji. K tome, kako je dodao, različitim cijenama iste usluge za građanstvo i gospodarstvo, privredni subjekti stavljeni su u neravnopravni položaj.

Posebno spornim HUP smatra naplatu pročišćavanja preuzete, a ne stvarno zagađene vode, što šteti proizvođačima pića koji veliki dio preuzete vode koriste kao sirovinu za proizvodnju sokova, piva i drugih pića.

Nadalje, kaže Bilić, Grad je naknadu proglasio uslugom, povećao joj cijenu i počeo smatrati svojim prihodom, za što, po ocjeni HUP-a, nema zakonske osnove, jer takvu vrstu prihoda propisuju ministarstva, a naplaćeni novac može biti isključivo prihod državnog proračuna.

Isto tako, naplata se, po njegovim riječima, neopravdano naplaćuje tvrtkama koje imaju vlastiti sustav kemijskog pročišćavanja otpadnih voda.

Glavni direktor HUP-a Đuro Popijač pak smatra da je naplata usluge pročišćavanja primjer neodgovornog povećanja troškova gospodarstvu kojim se smanjuje konkurentnost zagrebačke industrije.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙