FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davos: Ekonomisti optimistični glede Kine i Japana, zabrinuti oko Europe i SAD-a

DAVOS, 26. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Vodeći ekonomisti i analitičariu srijedu su u Davosu izjavili da su uglavnom optimistični okonastavka ostvarivanja snažnog gospodarskog rasta u Kini i nastavljenogoporavka japanskog gospodarstva u 2005, dok su sumnjičavi gledegospodarstava Europe i Sjedinjenih Država.
DAVOS, 26. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Vodeći ekonomisti i analitičari u srijedu su u Davosu izjavili da su uglavnom optimistični oko nastavka ostvarivanja snažnog gospodarskog rasta u Kini i nastavljenog oporavka japanskog gospodarstva u 2005, dok su sumnjičavi glede gospodarstava Europe i Sjedinjenih Država.

Na panel raspravi na danu otvaranja godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma, profesor s Graduate School of Economics i Public Policy Takatoshi Ito kazao je da je po sadašnjim procjenama japanski bruto domaći proizvod (BDP) lani porastao za tri posto, pri čemu je gospodarstvo sada u "ekonomičnoj brzini" za daljnji rast u 2005.

"Sve u svemu vrlo sam optimističan", kazao je Ito o japanskim izgledima, istaknuvši da je rast japanskog BDP-a za ovu godinu projiciran u rasponu od 1,5 do 2 posto.

Još brži bit će rast kineskog gospodarstva, predviđa on. Nakon 9,5 posto u prošloj godini, kinesko bi gospodarstvo trebalo u 2005. ostvariti gotovo istu stopu rasta, kazao je Ito.

I drugi sudionici te rasprave dijele isto mišljenje. Glavni ekonomist banke Morgan Stanley Stephen Roach kazao je da je "optimističan u pogledu Kine i Indije te da polaže nade u gospodarski uzlet u Japanu".

Dok dijele optimizam u pogledu azijskih gospodarstva, sudionici rasprave su u procjenama za globalno gospodarstvo iskazivali zabrinutost glede Europe i SAD-a. "Postoje problemi i rizici za američko gospodarstvo" , kazao je Jacob Frenkel, potpredsjednik osiguravateljskog koncerna American International Group, ističući goleme manjkove u platnoj bilanci i proračunu.

Frenkel je kazao da bi u cilju pomoći pri rješavanju neravnoteža u globalnom gospodarstvu Europa trebala pokazati brži rast, "no to se ne događa, Europa je i dalje rigidan kontinent".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙