FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici Diokoma traže od države da se odrekne tražbina

SPLIT,13. veljače 2005.(Hina) - Oko dvije tisuće radnika Diokoma, kojipet godina od otvaranja stečaja i dalje potražuju oko 35 milijunakuna, od države traže da se u njihovu korist odrekne barem dijelasvojih tražbina kako je to učinila u slučaju Imostroja, izjavio jedanas novinarima potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) OzrenMatijašević.
SPLIT,13. veljače 2005.(Hina) - Oko dvije tisuće radnika Diokoma, koji pet godina od otvaranja stečaja i dalje potražuju oko 35 milijuna kuna, od države traže da se u njihovu korist odrekne barem dijela svojih tražbina kako je to učinila u slučaju Imostroja, izjavio je danas novinarima potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Država je do sada u stečajnom postupku kao vjerovnik, na ime duga državnim institucijama, uspjela naplatiti oko 19 milijuna kuna. No, premda je HUS, jednako kao i Savez samostalnih sindikata, koji okuplja manji broj radnika, i od bivše i od sadašnje Vlade više puta tražio da se odrekne tražbina u korist radnika, dosad nitko nije pokazao razumijevanje za njihove potrebe, istaknuo je Matijašević.

Potaknuti slučajem Imostroja, radnici ponovno traže da Vlada jednako postupa prema svima, poručio je Matijašević. Dodao je kako mu je iskreno drago što je Vlada ustupila svoj novac, 2,8 milijuna kuna, radnicima imotske tvrtke, koja je, budući da je bila u 100-postotnome državnom vlasništvu, isključivi krivac za njihove teškoće.

"Istodobno me žalosti i boli kao čovjeka što to nije omogućila i radnicima Diokoma ili Remontnoga brodogradilišta u Šibeniku, to jest u slučaju svih tvrtki u stečaju", posebice što je bivša Vlada bila najavila da će se odreći dijela tražbina u korist radnika Diokoma, rekao je Matijašević.

Prozvao je Vladu da nama konzistentnu gospodarsku politiku, osobito kada su u pitanju stečajevi.

Da Vlada ne zna što radi, istaknuo je, dokazuje i to što ministar gospodarstva nije znao koliko je novca dobiveno prodajom nekretnina Imostroja, na koje je imala razlučno pravo, to jest da je umjesto 6,2 milijuna kuna dobila tek 2,8 milijuna, koliko na kraju pripada radnicima.

Na primjeru Imostroja, dodao je, na vidjelo izlaze i nedostaci stečajnog zakona "jer je očito da se stečajevi u Hrvatskoj vode radi koristi stečajnih upravitelja, sudaca i sudova, a na štetu radnika i društva u cjelini, na što HUS upozorava već godinama".

Sličan zahtjev Vladi za odricanjem dijela tražbina u korist radnika Diokoma ovih je dana ponovno poslao i Savez samostalnih sindikata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙