FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stečaj Walter Bau-a nema utjecaja na projekt AC Zagreb-Macelj

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Otvaranje stečajnog postupka nadtvrtkom Walter Bau AG nema izravnog utjecaja na Ugovor o koncesiji zaizgradnju autoceste Zagreb-Macelj te na izvršenje obveza koncesionaraprema tom ugovoru, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, turizma,prometa i razvitka.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Walter Bau AG nema izravnog utjecaja na Ugovor o koncesiji za izgradnju autoceste Zagreb-Macelj te na izvršenje obveza koncesionara prema tom ugovoru, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Iz tog ministarstva pojašnjavaju da su tvrtke Walter Bau AG, Bauholding Strabag AG i Dywidag International GmbH izdali u korist Koncesijskog društva AC Zagreb-Macelj jamstvo kojim bezuvjetno i neograničeno jamče Koncesijskom društvu izvršenje svih obveza koje izvođač ima prema Ugovoru o građenju.

Ukoliko bi stečaj Walter Bau-a na bilo koji način utjecao na ispunjenje obveza Walter Motorway-a prema Ugovoru o građenju, Bauholding Strabag AG i Dywidag International GmbH solidarno su obvezni osigurati pravovremeno i uredno ispunjenje svih obveza izvođača radova, ističe se u priopćenju.

Napominje se kako je prije zatvaranja financijske konstrukcije kao ugovorna strana uveden i Strabag International GmbH koji kao solidarni jamac jamči Republici Hrvatskoj da će Walter Concession Holding pravovremeno i uredno ispunjavati sve svoje obveze iz Ugovora o zajedničkom ulaganju.

Prije zatvaranja financijske konstrukcije, na zahtjev njemačkih banaka, uveden je još jedan jamac kojim je postignuto dodatno osiguranje za ispunjenje obveza društva Strabag International GmbH, a to je Bauholding Strabag AG koji Republici Hrvatskoj jamči ispunjenje svih obveza koje je Strabag International GmbH preuzeo potpisom ugovora o zajedničkom ulaganju.

Budući da je glavni privatni sponzor koji odgovara za ispunjenje obveza Walter Bau-a Strabag International GmbH, uveden je i novi jamac koji preuzima odgovornost u slučaju eventualnog neispunjenja od strane društva Strabag International, a to je Bauholding Strabag AG.

Iz navedenog proizlazi, zaključuju iz resornog Ministarstva, da je uvođenjem dodatnih jamstava za ispunjenje obveza Walter Concession Holdinga i Walter Bau-a omogućena nesmetana realizacija projekta, kako u odnosu na obveze Koncesijskog društva AC Zagreb-Macelj tako i u odnosu na obveze izvođača građevinskih radova.

Treća po veličini njemačka građevinska kompanija Walter Bau priopćila je danas da će podnijet zahtjev za objavu stečaja nakon neuspjelih pokušaja dogovora s kreditorima o budućem financiranju.

Zahtjev za objavom stečaja, kako je objavljeno, odnosit će se samo na krovnu kompaniju, a ne i na njezine operativne podružnice.

(Hina) xpp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙