FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Revizija privatizacije: manji kapital, prepolovljen broj zaposlenih

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Pretvorbom i privatizacijom uHrvatskoj u većini slučajeva nisu ostvareni planirani ciljevi, arevizija tog procesa u više od 1.550 tvrtki pokazuje da je odpretvorbe do vremena revizije temeljni kapital smanjen za 16 posto,broj zaposlenika više je nego prepolovljen, manji je za 60,8 posto,više od polovice tvrtki nije ostvarilo razvojne programe, a u više odpetine poduzeća, ili njih 22,2 posto otvoren je stečaj.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Pretvorbom i privatizacijom u Hrvatskoj u većini slučajeva nisu ostvareni planirani ciljevi, a revizija tog procesa u više od 1.550 tvrtki pokazuje da je od pretvorbe do vremena revizije temeljni kapital smanjen za 16 posto, broj zaposlenika više je nego prepolovljen, manji je za 60,8 posto, više od polovice tvrtki nije ostvarilo razvojne programe, a u više od petine poduzeća, ili njih 22,2 posto otvoren je stečaj.

Ocjenu da u pretvorbi i privatizaciji u većini slučajeva nisu ostvareni ciljevi iz Zakona o privatizaciji u završnom izvješću o radu na provedbi revizije pretvorbe i privatizacije iznosi Državni ured za reviziju.

Tim izvješćem, koje je upućeno na raspravu u Hrvatski sabor, državna je revizija završila postupak revizije pretvorbe i privatizacije u skladu sa Zakonom o reviziji pretvorbe i privatizacije.

Zakon je stupio na snagu u svibnju 2001., a od tada do rujna prošle godine Državni je ured obavio reviziju 1.556 bivših društvenih poduzeća.

Od toga broja tek je 75 poduzeća dobilo posebno mišljenje revizije kojim je potvrđena ispravnost njihove pretvorbe i privatizacije.

Znatno veći broj tvrtki, njih 345, u međuvremenu je pak završilo u stečaju.

U reviziji pretvorbe i privatizacije utvrđeno je ukupno 1.936 nepravilnosti tijekom pretvorbe i privatizacije, od čega 1.215 nemaju obilježje kažnjivog djela, odnosno nisu propisane sankcije.

Od preostale 721 nepravilnosti kod 271 slučaja postoji osnovana sumnja kako imaju obilježja kaznenog djela, 10 privrednog kriminala, 237 prekršaja, a 203, nakon novog Zakona o izdavanju i prometu vrijednosnim papirima, nemaju obilježje kaznenog djela.

Državni su revizori podnijeli 71 kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, te 107 prijava u obliku izvješća sa svim elementima kao i kaznena prijava.

Prijave i izvješća, napominje se, podneseni su neovisno kada su počinjene radne, odnosno bez utvrđivanja je li nastupila zastara.

Nisu se pak podnosile u slučajevima da su one ranije podnesene, a prije obavljanja revizije bile su podnesene 93 kaznene prijave, odnosno vodili su se postupci.

Za nepravilnosti koja imaju obilježja prekršaja podneseno je 78 prekršajnih prijava.

Revizija je utvrdila značajno smanjenje broja zaposlenika - potkraj 1991., odnosnu u vrijeme pretvorbe, 1.556 poduzeća imalo je ukupno 635.373 zaposlena, ili njih prosječno 408, a u vrijeme revizije 248.698, ili prosječno njih 160. Broj zaposlenih tako je pao za čak 60,86 posto.

Revizija je pokazala i smanjenje vrijednosti temeljnog kapitala - sa 24,4 milijarde njemačkih maraka u vrijeme pretvorbe ta je vrijednost smanjena na 20,5 milijardi u vrijeme revizije. To je 3,9 milijardi maraka, ili 16 posto manje.

Isto tako, utvrđeno je da su pojedina društva iskazala manju procijenjenu vrijednost nego su trebala i to za 965 milijuna njemačkih maraka, ili 3,9 posto vrijednosti temeljnog kapitala.

Najveći broj tvrtki, njih 996, ili 64 posto nije ostvarilo ni ciljeve razvojnog programa, dokumenta kojega su u vrijeme pretvorbe bili obavezni dostaviti.

Analiza državnih revizora pokazuje i da sanacija tvrtki na temelju odluka Vlade u većem broju njih nije provedena uspješno. Sanacija je provedena u 97 tvrtki i u taj je postupak uloženo ukupno 8,8 milijardi kuna.

Sanacija je pak uspješno provedena u tek 7 tvrtki, u 21 je djelomično uspjela, a u 69 nije postigla očekivane rezultate, dapače u 49 tvrtki pokrenut je stečaj, a 20 ih uz poteškoće nastavlja raditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙