FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovnik: Lenčev stečaj motiviran političkim razlozima

ZAGREB,1. veljače 2005.(Hina) - Bivši direktor brodogradilišta "ViktorLenac" Damir Vrhovnik ustrajao je danas pred saborskim istražnimpovjerenstvom da je odluka o stečaju Lenca bila štetna i motiviranaisključivo političkim, a ne gospodarskim razlozima.
ZAGREB,1. veljače 2005.(Hina) - Bivši direktor brodogradilišta "Viktor Lenac" Damir Vrhovnik ustrajao je danas pred saborskim istražnim povjerenstvom da je odluka o stečaju Lenca bila štetna i motivirana isključivo političkim, a ne gospodarskim razlozima.

Kad je Vlada donosila odluku o stečaju, "Lenac" je bio na putu izlaska iz krize, izjavio je Vrhovnik, držeći da nije bilo ekonomske logike da se u brodogradilište ne uloži još dva-tri milijuna (dolara).

Bivši "Lenčev" direktor ne dijeli mišljenje da su on i tvrtka kojoj je bio na čelu imali poseban tretman Vlade premijera Ivice Račana.

Mislim da takvog tretmana nije bilo, kazao je Vrhovnik, tumačeći da je svaka vlada, pa i Račanova, podržavala strateške projekte.

Račan je za mene bivši prijatelj, ja sam njemu bivši prijatelj, rekao je Vrhovnik govoreći o odnosima s Račanom.

Tvrdi i kako je bio izložen pritisku bivše Vlade koja je od njega tražila da se odrekne dionica, a davanje jamstava uvjetovala je smanjenjem njegove direktorske plaće što je, kaže, i učinio.

Upitan je li mu 1997., preko "Viktor Overseasa", off shore tvrtke koju je "Lenac" osnovao u Londonu, isplaćen bonus od 690 tisuća dolara unatoč gubitku te tvrtke, Vrhovnik je uzvratio da se "brojki ne sjeća", ali da je po ugovoru imao pravo na udjel u dobiti.

Pojasnio je da se plaćalo preko te tvrtke, jer se željelo uštedjeti - na iznos se, naime, plaćao porez, ne i doprinosi.

Vrhovnik je izjavio i da je "Lenac" poslovao zakonito, da su njegova privatizacija i upis vlasništva provedeni po važećim propisima.

Odgovarajući na upite, uglavnom Branimira Glavaša (HDZ), odbacio je nagađanja da su 32 menadžera, s kojima je kupovao dionice "Lenca", tek fiktivno potpisala ugovor o zajedničkom poslu kako bi mu omogućili stjecanje 51 posto, dakle većinski paket dionica.

Ustvrdio je da je kredit od oko četiri milijuna kuna od talijanskih industrijalaca zatražio tek kada je bilo izvjesno da se od dobiti "Lenca" neće moći vraćati kredit za kupnju dionica.

Odbacio je Glavaševe navode da je zlouporabio položaj jer je tim stranim ulagačima kredit vraćao dionicama "Lenca", po manjoj cijeni, te, kako je tvrdio Glavaš, na taj način oštetio Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), odnosno državu.

Vrhovnik je ustvrdio da on niti bilo tko u "Lencu" nije prikrivao tko su pravi vlasnici "Lenca" (veliki dioničari), te je povjerenstvu predočio popis dioničara.

Glavaš je prigovorio da, unatoč brojnim zahtjevima, nigdje nije mogao dobiti knjigu dioničara "Lenca", rekavši kako osnovano sumnja da taj za istragu vrlo bitan dokaz namjerno prikriva stečajni upravitelj "Lenca". Najavio je da će Hrvatskom saboru predložiti da kod Visokog trgovačkog suda zatraži smjenu stečajnog upravitelja.

Vrhovnik je, odgovarajući na brojne Glavaševe upite, rekao i da u svom vlasništvu nikada nije imao ni jednu tzv. off shore tvrku, da nikada nije 'sjedio' na nekoj dužnosti u HFP-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙