FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol: Kako riješiti granične sporove sa Slovenijom?

ZAGREB, 12. veljače 2005. (Hina) - Postizanje nacionalnog konsenzusa onačinu rješavanja spora i utvrđivanje platforme za međunarodnuarbitražu - zaključak je HSP-ova okruglog stola o tome "kako riješitigranične sporove sa Slovenijom", održanog u subotu u zagrebu.
ZAGREB, 12. veljače 2005. (Hina) - Postizanje nacionalnog konsenzusa o načinu rješavanja spora i utvrđivanje platforme za međunarodnu arbitražu - zaključak je HSP-ova okruglog stola o tome "kako riješiti granične sporove sa Slovenijom", održanog u subotu u zagrebu.

Spor vezan uz razgraničenje treba riješiti na demokratski, europski i civiliziran način, istaknuo je predsjednik HSP-a Anto Đapić, ocjenjujući da svaka odgoda šteti Hrvatskoj na njezinu putu u Europsku uniju.

Posebni HSP-ov savjetnik i nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić podsjetio je na kronologiju hrvatsko-slovenskoga graničnog spora, ističući među ostalim da Hrvatska treba odmah početi lobiranje za obvezujuću međunarodnu arbitražu.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i HSLS-a Đurđa Adlešić ocijenila je kako dosad nije bilo političke volje da se postigne granični sporazum i da je bilo dosta pogrešnih poteza s hrvatske strane, među kojima je najštetniji parafirani sporazum Račan-Drnovšek.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Damir Kušen ocijenio je da je nedavnim sastankom hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše učinjen napredak. Dodao je da se početkom ožujka očekuje sastanak državnih tajnika kako bi se dogovorila "dinamika daljnjih koraka i zajednička sjednica dviju vlada" te kako bi se postigao dogovor o izbjegavanju izgreda na moru.

Stručnjak za međunarodno pravo Vladimir Ibler protivi se arbitraži i smatra da bi spor trebao rješavati Međunarodni sud pravde u Haagu. Arbitražu ne smatra dobrim rješenjem jer će, pretpostavlja, najvjerojatnije nastati spor vezan uz utvrđivanje predmeta arbitraže.

Hrvatska treba strogo poštivati međunarodno pravo i konvencije i inzistirati da njezina stajališta budu unesena u dokumente, istaknuo je Vladimir Ibler. Hrvatska nikako ne smije prihvatiti rješavanje pitanja u paketu i rješavanje problema "out of the box", to jest mimo pravnih normi, te pristajati na razna posredovanja, odgode i rješenja suprotna pozitivnom pravu. Sporazum Račan-Drnovšek ocijenio je "aktom amputacije hrvatskoga državnog teritorija, odnosno teritorijalnog mora".

Govoreći o nerješavanju graničnog problema sa Slovenijom u sklopu približavanja Hrvatske Europskoj uniji, pomoćnica ministrice za europske integracije Tamara Obradović je istaknula kako je Europska unija preporučila da dvije države otvorena pitanja rješavaju dijalogom. Napomenula je da su međusobne sporove na Sudu u Haagu rješavale i članice Europske unije, čak i sporove sa zemljama nečlanicama.

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica misli kako je potrebno pokušati još jednom dogovoriti se o prihvatljivom rješenju za obje strane, ili pak o sporu na Međunarodnome sudu pravde. Sporazum Račan-Drnovšek pokazao je kako se ne smije raditi, te da razgraničenje ne može funkcionirati na temelju dogovora političara a da nije utemeljeno na međunarodnome pravu i konvencijama, rekao je Neven Mimica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙