FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o kolektivnom pregovaranju

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Udruga radničkih sindikata Hrvatskeorganizirala je danas okrugli stol pod nazivom "Kolektivnopregovaranje u Hrvatskoj - pravednost ili privilegij" na kojem susindikalni čelnici te predstavnici Vlade i udruga poslodavaca pokušaliodgovoriti na pitanje je li sadašnji način kolektivnog pregovaranja uHrvatskoj zadovoljavajući.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Udruga radničkih sindikata Hrvatske organizirala je danas okrugli stol pod nazivom "Kolektivno pregovaranje u Hrvatskoj - pravednost ili privilegij" na kojem su sindikalni čelnici te predstavnici Vlade i udruga poslodavaca pokušali odgovoriti na pitanje je li sadašnji način kolektivnog pregovaranja u Hrvatskoj zadovoljavajući.

Predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović ocijenio je da dobar dio odredbi u sklopljenim kolektivnim ugovorima čine prepisane odredbe Zakona o radu, bez specifičnosti koje se odnose na konkretne djelatnosti.

Begović drži da nije zadovoljavajuća ni pokrivenost djelatnosti s ugovorima, osim u javnim i državnim službama gdje je poslodavac država, iako je poznato da kolektivni ugovori utječu na kretanja na tržištu rada.

Istaknuo je probleme koji se javljaju kod sastavljanja pregovaračkih odbora čije sindikalne članove, zbog nemogućnosti dogovora između sindikata, uglavnom imenuje Gospodarsko-socijalno vijeće.

Zbog nepostojanja protokola o radu pregovaračkih odbora među sindikatima dolazi do problema prilikom potpisivanja dogovorenih kolektivnih ugovora, a posebice kod raspodjele doprinosa solidarnosti, rekao je Begović.

Profesor riječkog Pravnog fakulteta Marino Učur ustvrdio je da prema međunarodnim konvencijama i hrvatskim zakonima nema zapreke za kolektivne pregovore na bilo kojoj razini - lokalnoj, državnoj, granskoj ili strukovnoj.

No, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak pita je li moguće da poslodavac pregovara sa svakom pojedinim strukom. "Treba li kolektivno pregovaranje prepustiti anarhiji i što kada sindikalna strana ne može ostvariti pravo na pregovore jer nema s kim pregovarati", kazao je Mučnjak.

Pravna savjetnica u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Dušanka Marinković Drača drži da sama sloboda kolektivnog pregovaranja ne znači ništa ako se ne zna cilj. Socijalni partneri u Hrvatskoj još se nisu dogovorili kako bi sustav kolektivnog pregovaranja trebao izgledati da bi utjecao na kretanje tržišta rada, nezaposlenost i suzbijanje rada na crno, kao i na cjelokupni porezni sustav, upozorila je.

Nije se složila da se sklapa premali broj kolektivnih ugovora jer sindikati udruženi u SSSH dosad sklopili 17 ugovora za djelatnosti i 529 unutar poduzeća.

U raspravi, koja je protekla u općenitom tonu, istaknuto je da treba razmotriti ulogu doprinosa solidarnosti koji često izaziva pomutnju, kao što se dogodilo nedavno kod potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙