FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni antikorupcijski okrugli stol

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Dvodnevni međunarodniantikorupcijski okrugli stol "Regulacija prava na pristupinformacijama i sprječavanje sukoba interesa državnih dužnosnika: kakodalje" u organizaciji Transparency Internationala (TI) Hrvatska počeoje danas u Zagrebu.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Dvodnevni međunarodni antikorupcijski okrugli stol "Regulacija prava na pristup informacijama i sprječavanje sukoba interesa državnih dužnosnika: kako dalje" u organizaciji Transparency Internationala (TI) Hrvatska počeo je danas u Zagrebu.

Finski veleposlanik u Hrvatskoj Ilpo Manninen, čija zemlja aktivno podupire antikorupcijsku borbu u regiji, istaknuo je da je korupcija jedna od glavnih zapreka gospodarskog razvoja u svijetu i uzrokuje gubitke od bilijun dolara u svijetu. Korupcija se najčešće povezuje sa zemljama u razvoju, koje su obično na vrlo viskim mjestima na korupcijskim ljestvicama, no to nije samo njihova posebnost, nego i visoko razvijenih zemalja.

Manninen je ocijenio kako državi nedostaje primjena antikorupcijskih instrumenata i političke volje, a borba protiv korupcije vrlo je važna za Hrvatsku na putu priključenja Europskoj uniji. Svi žele da se korupcija iskorijeni, jer uništava građansko društvo, naglasio je.

Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski rekao je kako su borbi protiv korupcije tek odškrinuta vrata. Korupciju, koja može biti materijalna i nematerijalna, karakterizira netransparentnost i uskrata podataka.

Član Upravnog odbora TI Hrvatska Josip Kregar upozorio je na zatvorenost državne administracije prema građanima, koji, kako kaže, moraju imati pravo na informaciju osim ako nije riječ o vojnoj ili državnoj tajni.

Pomoćnica ministrice za europske integracije Tamara Obradović kazala je da je to ministarstvo, kako bi povećalo dostupnost informacija, upravo izdalo dokument s podatcima odgovornih osoba za određena pitanja kako bi ih se moglo kontaktirati.

Državni tajnik u Središnjem uredu za državnu upravu Antun Palarić rekao je da su donijeli katalog informacija i ovlaštenih osoba te da su odgovorili na gotovo sve zaprimljene upite. Učinjeni su znatni pomaci i pojačan nadzor nad tijelima javne uprave koja bi možda uskraćivala pravo na informaciju.

Član saborskog Odbora za informatizaciju, informiranje i medije Antun Kapraljević iznio je kronologiju neuspjela rada saborskog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kojem je bio na čelu, rekavši kako su postojali brojni otpori prikupljanju podataka, uz nepoštivanje rokova i brojnim zahtjevima za izuzeće.

O slovenskim iskustvima govorio je predsjednik slovenske Komisije za sprječavanje korupcije Drago Kos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙