FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Italija se sjeća svojih žrtava etničkog čišćenja na Balkanu"

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Ove godine po prvi puta podijeljenetalijanske stranke uspjele su postići suglasnost i obilježiti Dansjećanja na Talijane stradale u Istri i Dalmacije nakon poraza Italijeu Drugom svjetskom ratu, piše londonski The Independent objašnjavajućida se tada, 50 godina prije nego li u Hrvatskoj i Bosni, u dijelovimaBalkana pod talijanskom okupacijom dogodilo etničko čišćenje.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Ove godine po prvi puta podijeljene talijanske stranke uspjele su postići suglasnost i obilježiti Dan sjećanja na Talijane stradale u Istri i Dalmacije nakon poraza Italije u Drugom svjetskom ratu, piše londonski The Independent objašnjavajući da se tada, 50 godina prije nego li u Hrvatskoj i Bosni, u dijelovima Balkana pod talijanskom okupacijom dogodilo etničko čišćenje.

Do danas nitko točno ne zna koliko je Talijana ubijeno ili protjerano no neki vjeruju da je žrtava bilo i 15000 čiji ostaci leže u kraškim jamama Istre, piše list navodeći da se njihovo stradanje od ove godine u Italiji obilježava Danom sjećanja.

List objašnjava i da je "Italija nastanila istarski poluotok i obalu Dalmacije, koje su prethodno bile dio Austro-ugarske monarhije, nakon što su joj ta područja prepuštena sporazumom na kraju Prvog svjetskog rata". "Dolaskom Mussolinija počela je potpuna talijanizacija a talijanski je jezik nametnut u školama. Nakon pada fašista 1943. godine jugoslavenski partizani krenuli su u svoju osvetu. Užas je počeo 8. rujna 1943. kada su tisuće običnih Talijana izvučeni iz svojih domova u Istri, vezani, streljani i bačeni u jame, mnogi još živi", nastavlja list i dodaje da su po izbijanju daljnjeg nasilja 1945. preživjeli bili primorani napustiti svoje kuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙