FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciampi o Danu sjećanja na fojbe

RIM, 9. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik talijanske republike CarloAzeglio Ciampi rekao je kako je potrebno komemorirati fojbe, ali susada moguća sjećanja na te povijesne događaje bez mržnje, te jepoželio da Talijani, Slovenci i Hrvati grade zajedničku budućnost uujedinjenoj Europi, priopćeno je večeras iz Quirinala, sjedištapredsjednika republike, u povodu sutrašnjeg Nacionalnog danasjećanja.
RIM, 9. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi rekao je kako je potrebno komemorirati fojbe, ali su sada moguća sjećanja na te povijesne događaje bez mržnje, te je poželio da Talijani, Slovenci i Hrvati grade zajedničku budućnost u ujedinjenoj Europi, priopćeno je večeras iz Quirinala, sjedišta predsjednika republike, u povodu sutrašnjeg Nacionalnog dana sjećanja.

Dan sjećanja, 10. veljače, na Talijane koje su na koncu Drugog svjetskog rata u fojbe, kraške jame, bacili Titovi partizani, usvojen je prošle godine gotovo jednoglasno u talijanskom Parlamentu. U četvrtak se taj dan prvi put obilježava, a u Parlamentu će se održati minuta šutnje u spomen palima u fojbama, te će se u školama i na sveučilištima govoriti o tim dramatičnim danima.

"Došlo je vrijeme da razumna sjećanja preuzmu mjesto pretjeranoj mržnji. Načelo dostojanstva osobe, štovanje temeljnih ljudskih prava i prava manjina temeljima su Europske unije", priopćio je Ciampi i dodao kako je sa zadovoljstvom primio odluku talijanskog Parlamenta o uspostavi Nacionalnog dana sjećanja.

Ciampi je kazao kako u ujedinjenoj Europi, a to ujedinjene je označeno i na fizički način ukidanjem granica, "Talijani, Slovenci i Hrvati mogu s povjerenjem gledati na zajedničku budućnost, koju mogu zajednički izgraditi". Učvršćivanjem prije svega "suživota u kojem je različitost čimbenik obostranog obogaćivanja, u kojem se korijeni i tradicije poštuju na jednako dostojan način. Želim da u tome duhu Dan 10. veljače nadahne osjećaje pomirenja i dijaloga, ostavi otisak u savjesti svih nas, Talijana, Europljana, građana svijeta koje će samo obnovljeno jedinstvo ideala i demokratskih namjera moći učiniti stvarno boljim", poručio je Ciampi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙