FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Dan sjećanja - postignuće talijanske desnice

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Ustanovljavanje Dana sjećanja zatisuće Talijana koje su jugoslavenski partizani ubili ili istjerali izdomova u Drugom svjetskom ratu talijanska desnica proslavila je i kaosvoje postignuće, primjećuje londonski Financial Times i dodaje da suna činjenicu da je tim stradanjima prethodilo nasilje Mussolinijevihfašista ukazivali većinom samo povjesničari.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Ustanovljavanje Dana sjećanja za tisuće Talijana koje su jugoslavenski partizani ubili ili istjerali iz domova u Drugom svjetskom ratu talijanska desnica proslavila je i kao svoje postignuće, primjećuje londonski Financial Times i dodaje da su na činjenicu da je tim stradanjima prethodilo nasilje Mussolinijevih fašista ukazivali većinom samo povjesničari.

List prenosi izjavu Francesca Storacea, višeg dužnosnika stranke Alleanza nazionale, da je obilježavanje Dana sjećanja "za čovjeka desnice jedan je od najljepših trenutaka", a koju je Storace dao nakon ceremonije u Trstu. Aktivna promocija Dana sjećanja od strane talijanske vlade desnog centra nastavila se i u Rimu gdje je ministar komunikacija Maurizio Gasparri, također političar Alleanze nazionale, predstavio poštansku marku posvećenu obilježavanju pokolja nad Talijanima, dok su milijuni gledatelji mogli nekoliko dana ranije vidjeti film koji slikovito prikazuje komunističko nasilje nad Talijanima, izvješćuje list.

"Neki povjesničari primijetili su i da se pri obilježavanju Dana sjećanja nije ukazalo i na zlostavljanje Jugoslavena od strane fašističke Italije pod Benitom Mussolinijem, prije i tijekom rata, no lijevi centar pozorno je izbjegavao kritizirati Dan sjećanja kojeg je prošle godine ustanovio parlament. Komunistički jugoslavenski partizani nastojeći uspostaviti svoj nadzor u spornim graničnim područjima 1943. i 1945. godine ubili su između 5000 i 15000 ljudi, većinom Talijana ali i Hrvata i Slovenaca antikomunista", piše list.

Mnoge od žrtava bila su bačene u kraške jame, "fojbe", a mnogi Talijani pobjegli su iz svojih domova u Istri i Dalmaciji, regijama koje sada pripadaju Hrvatskoj i Sloveniji no koje talijanski nacionalisti 20. stoljeća smatraju dijelom Italije, objašnjava list.

List članak zaključuje konstatacijom da je u obilježavanju Dana sjećanja u Italiji "uglavnom bilo prepušteno povjesničarima da ukazuju da je tim ubijanjima prije 1943. godine prethodio nemilosrdan pokušaj Mussolinijeve fašističke Italije da 'talijanizira' područja nastanjena Slavenima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙