FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanska vlada: Sjevernoirski mirovni proces u opasnosti

LONDON, 11. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Najveća pljačka banke upovijesti Velike Britanije, za koju se okrivljuju pripadnici IRA-e,izvedena prošlog mjeseca, dovela je sjevernoirske mirovne pregovore uopasnost, ocijenila je u utorak britanska vlada.
LONDON, 11. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Najveća pljačka banke u povijesti Velike Britanije, za koju se okrivljuju pripadnici IRA-e, izvedena prošlog mjeseca, dovela je sjevernoirske mirovne pregovore u opasnost, ocijenila je u utorak britanska vlada.

"Smatram da je ovaj incident uvelike naškodio mirovnom procesu", rekao je pred članovima parlamenta britanski tajnik za Sjevernu Irsku Paul Murphy.

Prošli je tjedan šef sjevernoirske policije izjavio kako dokazi ukazuju na to da je pljačku banke u središtu Belfasta izvela IRA, ugrozivši na taj način, prema mišljenju promatrača, političara i analitičara, dosadašnje mirovne napore između katolika i protestanata u toj britanskoj pokrajini.

"Dok ovdje imamo zločin i paravojne postrojbe, ne možemo razgovarati o pravoj demokraciji", rekao je pred članovima parlamenta predsjednik najveće sjevernoirske protestantske stranke DUP Ian Paisley.

Murphy je izjavio kako se od IRA-e sada očekuje ne samo da prekine sa svim oblicima terorizma već i sa drugim kriminalnim radnjama.

Sinn Fein, politički ogranak IRA-e i najveća katolička stranka u Sjevernoj Irskoj, opovrgnuo je da iza pljačke 20. prosinca stoji IRA, smatrajući da su optužbe politički motivirane, no ni London ni Dublin mu ne vjeruju. Irski premijer Bertie Ahern u nedjelju je izjavio kako vjeruje da upravo IRA stoji iza velike pljačke, te da su čelnici Sinn Feina morali znati za takve planove.

Murphy bi tijekom dana trebao razgovarati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. Za sada nitko nije uhićen niti je optužen za pljačku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙