FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Zatvor čovjeku koji je svojim ljudima dopustio da granatiraju povijesf

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Namjere srbijanskih generala ipolitičara koji su zapovijedili napada na Dubrovnik još uvijek obavijatajna jer u Dubrovniku nije bilo brojnije srpske manjine ali bi semoglo pokazati da je pljačka bio dovoljan motiv, piše londonski Timesnakon presude generalu JNA Pavlu Strugaru kojeg je Međunarodni sud uHaagu osudio na osam godina zatvora.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Namjere srbijanskih generala i političara koji su zapovijedili napada na Dubrovnik još uvijek obavija tajna jer u Dubrovniku nije bilo brojnije srpske manjine ali bi se moglo pokazati da je pljačka bio dovoljan motiv, piše londonski Times nakon presude generalu JNA Pavlu Strugaru kojeg je Međunarodni sud u Haagu osudio na osam godina zatvora.

Times podsjeća da su srpski napad i etnička čišćenja velikih dijelova Hrvatske i BiH tijekom rata devedesetih iz Srbije bili opravdavani željom da se "zaštite" sunarodnjaci, međutim, nastavlja list, "Dubrovnik nije imao značajniju srpsku manjinu niti je srednjovjekovni grad-država mogao biti smatran dijelom 'Velike Srbije". "Kao što se događalo po cijeloj bivšoj Jugoslaviji pustošenje i pljačka mogli su biti dovoljan razlog", ocjenjuje se u članku.

Dubrovnik je postao simbol hrvatskog otpora srpskom napadu na novu državu, a televizijske slike granatiranje starog dijela Dubrovnika izazvale su u svijetu bijes i zgražanje i pretvorile se u promidžbenu katastrofu režima Slobodana Miloševića, podsjeća list.

"Opsada Dubrovnika uvelike je povećala međunarodnu potporu hrvatskoj neovisnosti. Lako naoružani hrvatski vojnici bili su brojno izrazito slabiji od tisuća jugoslavenskih vojnika, mornarice i zrakoplovstva. Jugoslavenski su oficiri vjerovali da će se Dubrovnik predati no nisu uspjeli zauzeti grad a nakon snažnog međunarodnog pritiska popustili su blokadu. Među složenostima balkanskog sukoba, ovdje je barem bilo riječ o crno-bijelom pitanju koje je svijet mogao shvatiti", piše londonski list.

Premda je stari dio Dubrovnika bio znatno oštećen, zgrade su kasnije obnovljene, napominje list podsjećajući i da su Osijek i Vukovar tada svakodnevno bili izloženi granatiranju koje je uzrokovalo veliki broj žrtva među civilima i velika razaranja. "Neki analitičari vjeruju da su sva tri grada namjerno bila ostavljena sa slabom obranom kako bi se izazvale simpatije za hrvatsku stvar", napominje se u članku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙