FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Irska: Mirovni proces blokiran nakon odluke IRA-e

BELFAST, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Sjevernoirski mirovni procesnašao se u četvrtak na mrtvoj točki i pred uzajamnim optuživanjimakatolika i protestanata, nakon što je Irska republikanska armija (IRA)objavila da povlači svoju uvjetnu ponudu o predaji oružja.
BELFAST, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Sjevernoirski mirovni proces našao se u četvrtak na mrtvoj točki i pred uzajamnim optuživanjima katolika i protestanata, nakon što je Irska republikanska armija (IRA) objavila da povlači svoju uvjetnu ponudu o predaji oružja.

IRA-ino priopćenje, objavljeno u srijedu navečer, pokazalo je da su britansko-irski napori da se u sklopu mirovnog procesa uprava nad pokrajinom vrati zajedničkoj protestantsko-katoličkoj vladi, naišli na novu prepreku.

IRA u svom priopćenju ipak nije zaprijetila obnovom nasilja. Ovo je priopćenje objavljeno nakon što je IRA optužena za pljačku banke i dok je britanski i irski dužnosnici opetovano optužuju za kontinuirano blokiranje političkog napretka.

Politički analitičari su ionako očekivali slab napredak prije svibnja kada se očekuju izbori u Velikoj Britaniji i kada počinje sezona mimohoda protestanata koji uobičajeno izazivaju nemire.

No mnogi sada vjeruju da su izgledi za postizanje trajnog političkog rješenja i okončanja nasilja između dvije strane postali još manji.

"Ne namjeravamo ostati mirni u ovoj neprihvatljivoj i nestabilnoj situaciji. Iskušali su naše strpljenje do granica", navodi se u IRA-inom priopćenju.

"Kao utvrđivanje naših stajališta i odgovor irskoj i britanskoj vladi, te drugima koji su povukli svoja obećanja, i mi povlačimo sve naše prijedloge sa stola", ističe se u priopćenju.

IRA, koja je tijekom 30-godišnje kampanje protiv britanske vladavine u Sjevernoj Irskoj ubila oko 1.800 ljudi, ponudila je u prosincu da se razoruža u sklopu šireg dogovora o obnavljanju pokrajinskog parlamenta u kojem katolici i protestanti dijele vlast.

Parlament, uspostavljen 1998. godine, raspušten je prije dvije godine zbog uzajamnog optuživanja između dvije strane.

Pregovori za obnavljanje parlamenta nisu polučili uspjeh jer su protestantski unionisti tražili da IRA-ino razoružavanje bude popraćeno fotografskim dokazima, što je IRA odbacila kao neprihvatljivo poniženje.

Nade u obnovu političkog procesa nestale su nakon policijskih optužbi - koje su podržali i službeni London i Dublin, a odbacila IRA - da su pripadnici IRA-e u prosincu izveli pljačku banke u Belfastu odnijevši 26,5 milijuna funti.

U utorak su premijeri Velike Britanije i Irske objavili da su odbijanje IRA da se razoruža i okonča paravojne aktivnosti jedina prepreka političkom napretku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙