FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski antifašisti prosvjeduju protiv spornog filma

LJUBLJANA,6. veljače 2005.(Hina) - Film "Srce u jami" čiji će prvi diovečeras emitirati talijanska državna televizija RAI u Slovenijiizaziva sve oštrije osude, kojima se pridružio predsjednik slovenskihantifašista-veterana i nekadašnji predsjednik republičkogpredsjedništva Janez Stanovnik.
LJUBLJANA,6. veljače 2005.(Hina) - Film "Srce u jami" čiji će prvi dio večeras emitirati talijanska državna televizija RAI u Sloveniji izaziva sve oštrije osude, kojima se pridružio predsjednik slovenskih antifašista-veterana i nekadašnji predsjednik republičkog predsjedništva Janez Stanovnik.

On je u nedjelju izjavio da film o fojbama i navodnom etničkom čišćenju Talijana u Slovenskom primorju, Istri i Dalmaciji predstavlja ne samo krivotvorenje povijesne istine nego i vrhunac operacije "pranja mozga" koja se u vezi s tom temom odvijala u Italiji, posebno u Trstu, niz godina.

"Umjetnik može stvarne događaje prikazati kao fantaziju, ali ovo je situacija kad se ljudima opere mozak, tako da žive u fantaziji, a ne u realnom svijetu. Tako je iznenada nastala čudna veza filmske fantazije i fantazije opranog mozga", izjavio je Stanovnik u selu Boršt blizu Kopra na kojem su se na komemoraciji jedne bitke - okupili slovenski antifašisti-partizani.

Film "Srce u jami" (Il cuore nel pozzo) koji je na jesen u Crnoj Gori snimao redatelj Alberto Negrin govori o talijanskoj obitelji iz Istre za vrijeme II. svjetskog rata koja postaje žrtvom etničkih obračuna u vrijeme propasti fašizma. Glavni lik filmske priče je dječak Francesco kojemu partizani ubiju roditelje, a posebnom okrutnošću u progonu Talijana ističe se partizanski komandant Novak kojega glumi srpski glumac Dragan Bjelogrlić.

U Sloveniji se zadnjih mjeseci odvijala žestoka medijska kritika filma, s tezom da već i izborom glavnog negativca koji je predstavljen kao slovenski partizan riječ o pokušaju da se Slovenci prikažu kao "genocidan narod" i da je riječ o inverziji povijesne istine koju u Italiji forsiraju desne snage, čemu se je zadnjih godina priklonila i tamošnja ljevica. Među ocjenama bile su i takve da je riječ o "Berlusconijevoj posmrtnoj osveti Titu" i da se radi o "povijesnoj sapunici" koja na emocionalni način tangira osjetljivu temu i ponovo izaziva Talijane protiv Slovenaca i Hrvata koji su u filmu prikazani kao "barbari".

Stanovnik je slovenskim partizanima okupljenima na komemoraciji blizu Kopra rekao da se filmom nastavlja graditi povijesna laž:

"Sjetite se da li smo mi napali Italiju ili Italija nas. Italija je napala (tadašnju) Jugoslaviju, a ne obratno", rekao je stanovnik, dodavši da pomirenje i dobrosusjedstvo treba graditi na istini i izraziti žaljnje prema pogreškama, ali na "europski način".

Dodao je da do pomirenja treba doći priznanjem nepravilnosti i osudom bez obzira na stranu na kojoj su zločini počinjeni, ali da se u pomirenju treba držati istine, a ne krivotvorina. Podaci koji se u Italiji iznose u vezi s brojem Talijana ubijenih i bačenih u fojbe pretjerani su, ocijenio je Stanovnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙