FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Sve jači pritisak da Ljubljana reagira na film o fojbama

LJUBLJANA,8. veljače(Hina) - Slovenska vlada dolazi pred sve jačipritisak oporbe da reagira na film "Srce u jami" koji je ovih danaemitirala talijanska državna televizija RAI zbog, kako se tvrdi,njegova protuslovenskog naboja te preokretanja povijesne istine odogađajima pred kraj Drugog svjetskog rata.
LJUBLJANA,8. veljače(Hina) - Slovenska vlada dolazi pred sve jači pritisak oporbe da reagira na film "Srce u jami" koji je ovih dana emitirala talijanska državna televizija RAI zbog, kako se tvrdi, njegova protuslovenskog naboja te preokretanja povijesne istine o događajima pred kraj Drugog svjetskog rata.

Film redatelja Alberta Negrina što ga je RAI emitirao na prvom programu u elitnom terminu u ponedjeljak i utorak pred državni praznik sjećanja na egzil Talijana iz Istre, Dalmacije i iz Slovenskog primorja koji se od lani slavi 10. veljače vidjelo je 8 milijuna gledatelja, a uskoro će ga prikazati i slovenska televizija.

Kako u redakcijskom uvodniku u utorak tvrdi tršćanski "Primorski dnevnik", list slovenske zajednice u tom gradu, službena Ljubljana na taj film ne bi smjela šutjeti jer on zapravo širi "nacionalnu mržnju" i u pervertiranoj logici optužuje Slovence kao "genocidan narod". Kroz sentimentalnu filmsku priču koja apelira na emocije cijeli se narod "kriminalizira", optužuje za "genocid", a sve to "s blagoslovom nacionalne televizije" koja je jednom prilikom otkupila britanski film o nastanku fašizma, kako bi ga skrila u bunker da ga nitko ne bi mogao prikazati talijanskoj publici, tvrdi tršćanski "Primorski dnevnik".

Urednik lista odbacuje razmišljanja slovenskih diplomata da ne bi bilo primjereno reagirati na filmsko ostvarenje u danima kad se priprema posjet talijanskog ministra Gianfranca Finija Ljubljani i podsjeća da je talijanska diplomacija nedavno diskretno stavila na znanje Sloveniji da joj nije po volji gostovanje jedne nizozemske kazališne skupine koja je u Ljubljani prikazala satirički kazališni komad u kojemu se spominje talijanski premijer Berlusconi.

Šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel nedavno je zahtjeve da Ljubljana na kontroverzni film reagira diplomatskom notom rekao da su takva očekivanja pretjerana i da ga uvijek sjete na komunizam, kada su se progonila umjetnička djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙