FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petersen pred OESS-om: Ova godina ključna za Kosovo

BEČ, , 10. veljače 2005. (Hina) - Ova godina će biti ključna za Kosovo,podjela Kosova nije nikakva opcija, dok je provedba standardapreduvjet za budućnost i pregovore o njegovu statusu, rekao je učetvrtak civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen naStalnom vijeću OESS-a u Beču.
BEČ, , 10. veljače 2005. (Hina) - Ova godina će biti ključna za Kosovo, podjela Kosova nije nikakva opcija, dok je provedba standarda preduvjet za budućnost i pregovore o njegovu statusu, rekao je u četvrtak civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen na Stalnom vijeću OESS-a u Beču.

"Ključ rješavanja problema na Kosovu u rukama je svih njegovih stanovnika, a put u budućnost i rješavanje statusa Kosova je u ispunjavanju i provedbi standarda na svim razinama i porama društva", rekao je civilni upravitelj UN-a ističući kako će idući mjeseci biti odlučujući za pregovore o budućnosti i statusu Kosova.

"Kosovo ostaje posljednji djelić u tužnoj slagalici na Balkanu, gdje se bilježi određeni napredak u krhkoj sigurnosti", dodao je Petersen. Po njegovim riječima, sigurnost ostaje važan čimbenik na kojemu treba raditi, a što se više približava objavljivanje analize o stanju na Kosovu u svibnju, postoji i prijetnja ponovnog izazivanja nasilja i narušavanja mira.

"Vrijeme je za trezvenu analizu u Beogradu, bez prečica i zaobilaznih putova", rekao je Petersen dodajući da od Beograda očekuje konstruktivno zauzimanje za rješavanje pitanja na Kosovu. Provođenje standarda, zaštita manjina, integracija kosovskih Srba u političke procese, osiguranje povratka izbjeglica, značit će put prema Europskoj uniji, dodao je.

Jessen-Petersen zauzeo se za pojačani dijalog unutar Kosova, zatim sa svim susjedima kao i UNMIK-om, KAFOR-om i drugim međunarodnim organizacijama koje djeluju na Kosovu.

Najvažnije je suprotstaviti se svemu što bi moglo voditi narušavanju mira, stabilnosti i sigurnosti, naglasio je civilni upravitelj UN-a ukazujući na veliku nezaposlenost, posebice mladih ljudi. On se zauzeo za unapređenje razvitka gospodarstva te za uspostavu povjerenja i pomirbe,

Kako je najavljeno, Petersen će 24. veljače podnijeti izvješće Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Šef misije UN-a na Kosovu pozdravio je najavu predsjedavajućega OESS-a, slovenskoga ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, da će jedan od prioriteta OESS-a u ovoj godini biti Kosovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙