FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel odbacio kritike Moskve o OESS-ovu sustavu nadzora izbora

MOSKVA, 1. veljače 2005. (Hina/AFP) - Rusija je u utorak pozvala napromjenu OESS-ova sustava nadzora izbora koji je nazvala "nemoćnim" i"politički usmjerenim", što je odbacio predsjednik te organizacijeSlovenac Dimitrij Rupel koji boravi u posjetu Moskvi.
MOSKVA, 1. veljače 2005. (Hina/AFP) - Rusija je u utorak pozvala na promjenu OESS-ova sustava nadzora izbora koji je nazvala "nemoćnim" i "politički usmjerenim", što je odbacio predsjednik te organizacije Slovenac Dimitrij Rupel koji boravi u posjetu Moskvi.

"Rusija želi istaknuti potrebu za velikim promjenama u radu OESS-ova Ureda za demokratske ustanove i za ljudska prava, napose na polju izbora", rekao je u priopćenju službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandr Jakovenko.

"Taj je rad bio meta utemeljene kritike napose u zemljama ZND-a (Zajednica Neovisnih Država)", rekao je Jakovenko.

Dimitrij Rupel, predsjednik OESS-a odbacio je kritike i na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, zapitao se: "Može li izborni monitoring biti politički motiviran? Da. No što se tiče OESS-a mislim da on to nije".

"Razgovarali smo o postupcima različitih promatračkih skupina, o tomu kako uskladiti rad različitih promatračkih misija i kako možemo biti sigurni da ne postoje 'dva mjerila' u ocjeni izbora", dodao je.

Lavrov je pak istaknuo kako je važno "povesti računa o činjenici da u praćenju izbora ne sudjeluje samo OESS, već i izaslanstva ZND-a" na području ZND-a.

Lavrov je usto rekao da će se OESS-ov ured na granici između Gruzije i Čečenije konačno zatvoriti, dok je Rupel htio dobiti produljenje mandata.

Moskva je spriječila produljenje mandata OESS-ovih promatrača na granici između Rusije (Čečenije) i Gruzije koji se morao prekinuti 1. siječnja 2005. u 00. sati.

Rusija će zauzvrat, na temelju bilateralnih ugovora, pomoći Gruziji da obuči svoje graničare i da "istraži mogućnost da to učini u sklopu OESS-a", rekao je Lavrov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙