FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel predstavio prioritete OESS-a

BEČ, 13. siječnja 2005. (Hina) - Nove prilike u svijetu traže reformeOESS-a, izjavio je u četvrtak u Beču pred Stalnim vijećem teorganizacije Dimitrij Rupel, slovenski ministar vanjskih poslova čijaje zemlja početkom ove godine preuzela jednogodišnje predsjedanjeOESS-om.
BEČ, 13. siječnja 2005. (Hina) - Nove prilike u svijetu traže reforme OESS-a, izjavio je u četvrtak u Beču pred Stalnim vijećem te organizacije Dimitrij Rupel, slovenski ministar vanjskih poslova čija je zemlja početkom ove godine preuzela jednogodišnje predsjedanje OESS-om.

Sigurnost, mir, borba protiv terorizma, ilegalnih migracija, trgovine ljudima posebice djecom, te svih drugih oblika kriminala bit će u središtu pozornosti u razdoblju slovenskog predsjedanja OESS-om, rekao je Rupel predstavljajući prioritete rada u ovoj godini.

Pozvao je na jedinstvo svih 55 članica OESS-a u provedbi njezinih osnovnih načela kako bi organizacija postigla bolje rezultate u radu. Novi predsjedatelj OESS-a posebno je pozdravio rad misija na terenu kazavši da su "dragulji u aktivnostima OESS-a koje treba podupirati". Uz povećane aktivnosti u Gruziji, Moldaviji, Kavkazu, Ukrajini kao i središnjoj Aziji, OESS je "glavni igrač na Kosovu gdje je najbrojnija njegova misija i za koju OESS izdvaja iz proračuna 20 posto financijskih sredstava što je najveće ulaganje OESS-a". Rupel je zaželio veću ulogu OESS-a u ocjenjivanju ispunjavanja standarda na Kosovu, što će utjecati, kako je rekao, na budući status Kosova.

Glede regionalnih pitanja nema čarobnih rješenja ali ciljane akcije mogu pridonijeti razvoju demokratizacije, osiguranju mira, stabilnosti i sigurnosti, rekao je Rupel zauzevši se za razvoj multilateralizma u Istočnoj Europi.

U ovog godini OESS obilježava značajne obljetnice: 30. godišnjicu Helsinške povelje, 60. godišnjicu od završetka od Drugog svjetskog rata, 15. obljetnicu Pariške povelje i 10. godišnjicu Daytonskog sporazuma. Stoga je prijeko potrebno jedinstvo svih država članica OESS-a za prihvaćanje proračuna o kojem se u prošloj godini nije postiglo suglasje.

OESS-u je potrebna reorganizacija i provedba reformi kako bi odgovorila učinkovito na nove izazove sigurnosne, političke, gospodarske , zaključio je novi predsjedatelj OESS-a, ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙