FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 13. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB

Nova studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazala je da je, uspoređujući bruto domaći proizvod (BDP), Luksemburg najbogatija zemlja svijeta, Hrvatska se nalazi pri dnu, a najveći pomak učinila je posljednjih godina Irska, objavila je u četvrtak agencija Agence Europe. Studija OECD-a objavljena ovoga tjedna odnosi se na 2002. godinu, a u njoj je objavljena usporedba BDP-a na temelju pariteta kupovne moći (PPP) u 42 zemlje. OECD takve studije objavljuje svake tri godine, a brojke iz studije kompilirane su sa statističkim uredom EU-a, Eurostatom. U tom istraživanju ističe se primjer Irske koja je iz skupine zemalja sa srednjim dohotkom prešla u skupinu s visokim u kojoj je indikator iznad 120. U toj skupini na čelu je Luksemburg, ispred Norveške, SAD-a, Irske i Švicarske. Nakon tih zemalja s visokim dohotkom dolaze zemlje sa srednjim koje imaju indikator između 100 i 120 : Austrija, Danska, Nizozemska, Kanada, Island, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Australija, Finska, Francuska, Japan, Italija i Njemačka. Nakon njih rangirane su zemlje s indikatorom između 50 i 99, među kojima su Slovenija i Mađarska, a na kraju je skupina zemalja s indikatorom ispod 50 u kojoj su, osim Hrvatske, Slovačka, Estonija, Poljska, Litva, Latvija, Meksiko, Rusija, Bugarska, Rumunjska, Turska i Makedonija.

LJUBLJANA

Članovi Slovenske pučke stranke (SLS) koji su u rujnu prošle godine sudjelovali u graničnom incidentu na prijelazu Plovanija izjavili su da neće platiti prekršajne kazne koje im je izrekao sudac prekršajnog suda u Umagu Vladimir Vidović, a koje su u međuvremenu postale pravomoćne, navode u četvrtak slovenski mediji. Predsjednik te stranke i ministar okoliša i prostora u sadašnjoj vladi Janez Podobnik izjavio je da kaznu od 2500 kuna "ni u kojem slučaju ne namjerava platiti", piše ljubljansko "Delo". Podobnik je podsjetio da je slovensko Ministarstvo pravosuđa odbilo molbu hrvatskog Ministarstva pravosuđa da se rješenja o prekršajnim kaznama uruče sudionicima incidenta na osnovi međudržavnog ugovora o pravnoj pomoći. Kako prenosi "Delo", slovensko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u vezi s objavom prekršajnih kazni dvanaestorici slovenskih državljana da "Slovenija na području spomenutog događaja ne priznaje hrvatsku jurisdikciju" i da zato spomenute odluke hrvatskih pravosudnih organa tretira "kao nepostojeće, odnosno ništavne". Ljubljanski "Dnevnik" navodi da Podobniku u slučaju odbijanja plaćanja kazne po hrvatskom zakonu prijeti kazna zatvora u trajanju devet dana. Podobnik je odbio plaćanja kazne, a u tome ima i podršku države, navodi "Dnevnik".

BEČ

Nove prilike u svijetu traže reforme OESS-a, izjavio je u četvrtak u Beču pred Stalnim vijećem te organizacije Dimitrij Rupel, slovenski ministar vanjskih poslova čija je zemlja početkom ove godine preuzela jednogodišnje predsjedanje OESS-om. Sigurnost, mir, borba protiv terorizma, ilegalnih migracija, trgovine ljudima posebice djecom, te svih drugih oblika kriminala bit će u središtu pozornosti u razdoblju slovenskog predsjedanja OESS-om, rekao je Rupel predstavljajući prioritete rada u ovoj godini. Pozvao je na jedinstvo svih 55 članica OESS-a u provedbi njezinih osnovnih načela kako bi organizacija postigla bolje rezultate u radu. Novi predsjedatelj OESS-a posebno je pozdravio rad misija na terenu kazavši da su "dragulji u aktivnostima OESS-a koje treba podupirati". Uz povećane aktivnosti u Gruziji, Moldaviji, Kavkazu, Ukrajini kao i središnjoj Aziji, OESS je "glavni igrač na Kosovu gdje je najbrojnija njegova misija i za koju OESS izdvaja iz proračuna 20 posto financijskih sredstava što je najveće ulaganje OESS-a". Rupel je zaželio veću ulogu OESS-a u ocjenjivanju ispunjavanja standarda na Kosovu, što će utjecati, kako je rekao, na budući status Kosova.

PRIŠTINA

U Prizrenu na jugu Kosova u četvrtak ujutro poginuo je jedan međunarodni policajac od posljedica eksplozije u njegovom službenom vozilu, objavila je policija u Prizrenu.

Glasnogovornik regionalne policije Kosovske policijske službe u Prizrenu,Fatmir Gjurgjeali izjavio je kako se eksplozija dogodilo jutros u 8,30 u vozilo međunarodnog policajca dok je on krenuo na posao. Za sada nisu objavljene pojedinosti ovog događaja kao ni identitet i nacionalna pripadnost međunarodnog policajca, osme žrtve iz redova međunarodne policije, koja ima oko tri tisuće pripadnika. Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen i premijer Kosova Ramush Haradinaj osudili su ovaj čin nasilja izrazili žaljenje međunarodnih i kosovskih institucija zbog ubojstva međunarodnog policajaca. Zatražili su od istražnih tijela da čim prije otkriju uzroke ovog tragičnog događaja.

CAPE TOWN

U sklopu dogovora koji će ga poštedjeti zatvora, sin bivše britanske premijerke Margaret Thatcher priznao je u četvrtak krivnju za sudjelovanje u neuspješnom državnom udaru u Ekvatorijalnoj Gvineji. Visoki sud u Cape Townu pristao je na dogovor s Markom Thatcherom i kaznio ga četverogodišnjom uvjetnom zatvorskom kaznom i globom od pola milijuna dolara ili južnoafričkim zatvorom na pet godina. "Nijedna mi cijena nije previsoka da ponovno budem s obitelji i siguran sam da svi vi koji ste muževi i očevi to razumijete", rekao je Thatcher na sudskome stubištu. Bivšoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher "pao je kamen sa srca" nakon dogovora koji su postigli njezin sin i sud Južnoafričke Republike, priopćio je u srijedu službeni predstavnik Thatcherove. "Laknulo joj je jer su se stvari sredile i jer dolazi kraj brigama koje su je morile zadnjih mjeseci", izjavio je službeni predstavnik.

PARIZ

Javni tužitelj u Parizu u četvrtak je najavio otvaranje kaznene istrage zbog izjava desničarskoga ekstremista Jeana-Marie Le Pena da nacistička okupacija Francuske nije bila "osobito nehumana". Jedan sudski izvor rekao je da će se preliminarna istraga baviti pitanjem osporava li Le Pen tim izjavama zločine protiv čovječnosti. U srijedu, nakon što je dnevnik Le Monde objavio isječke intervjua što ga je Le Pen dao jednom ekstremno desničarskome listu, ministar pravosuđa Dominique Perben zatražio je od javnoga tužitelja da otvori istragu. Le Pen, poraženi kandidat drugoga kruga predsjedničkih izbora 2002., za časopis Rivarol rekao je da "nacistička okupacija (Francuske) nije bila osobito nehumana". Još je rekao kako su podaci o nacističkim masakrima u Francuskoj pretjerani. "Da su Nijemci počinili toliko masovnih pogubljenja u svakome kutku zemlje koliko se govori, ne bi ni bilo potrebe za koncentracijskim logorima za političke deportirce", rekao je Le Pen.

LONDON

Centar Simon Wiesenthal u četvrtak je zatražio da britanski princ Harry posjeti bivši nacistički logor Auschwitz u znak kajanja jer je na jednoj privatnoj kostimiranoj zabavi, dva tjedna prije obilježavanja 60. obljetnice oslobođenja ovog koncentracijskog logora, nosio nacističku uniformu. Dvadesetogodišnji unuk kraljice Elizabethe II. ispričao se što je nosio nacistički znak svastiku na rukavu i vojničku košulju s nacističkim obilježjima na zabavi u subotu, ali skupine za zaštitu ljudskih prava i političari tvrde da treba napraviti više. "To je sramotan čin nepoštivanja žrtava, ne samo vojnika iz njegove zemlje koji su izgubili živite boreći se protiv nacista nego i prema žrtvama holokausta koji su bili najveće žrtve nacizma", kazao je dekan Centra Simon Wiesenthal rabin Marvin Hier. "Pozivamo princa Harryja da prati britansko izaslanstvo na obilježavanju 60. obljetnice oslobađanja Auschwitza 27. siječnja. Tamo će vidjeti rezultate tog omraženog simbola kojeg je nerazumno odlučio nositi". Fotografije mlađeg sina pokojne princeze Diane i nasljednika britanskog prijestolja princa Charlesa u nacističkoj odori objavljene su u subotnjem izdanju "Suna" u Velikoj Britaniji, kao i u izraelskim novinama te na web stranicama diljem svijeta.

MOSKVA

Rusko stanovništvo smanjit će se za trećinu do polovice ovog stoljeća kada će površinom najveća zemlja na svijetu brojati 100 milijuna stanovnika - manje od Egipta, Vijetnama ili Ugande, objavilo je rusko Vijeće sigurnosti. Rusija je suočena s demografskom krizom od raspada Sovjetskog Saveza kada je gospodarski kolaps smanjio stopu nataliteta, a povećano trošenje duhana, alkohola i razvoj bolesti uzrokovali porast mortaliteta. "Predviđanja pokazuju da će se do polovice 21. stoljeća stanovništvo smanjiti za oko trećinu, na oko 100 milijuna ljudi", navodi se u priopćenju ruskog Vijeća sigurnosti. "Demografska situacija u Rusiji je izrazito nepovoljna i u idućih nekoliko godina može jedino biti još gora. Očekivano trajanja života kod muškaraca u Rusiji je za 15 godina manje nego kod prosječnog Amerikanca". Prema predviđanjima Američkog ureda za popis stanovništva, Rusija će 2050. godine sa svojih 100 milijuna s osmog mjesta pasti na 17. mjesto po broju stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙