FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: film "Srce u bunaru" krivotvori povijest

RIJEKA,8. veljače 2005.(Hina) - Potpredsjednik IDS-a i saborskizastupnik Damir Kajin rekao je danas da partizanski pokret nije biogenocidan, kako to sugerira talijanski igrani film "Srce u bunaru"koji govori o fojbama i navodnom etničkom čišćenju Talijana dok su sepovlačili s područja Istre, Kvarnera i slovenskog primorja nakonoslobođenja tih prostora 1945. godine.
RIJEKA,8. veljače 2005.(Hina) - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin rekao je danas da partizanski pokret nije bio genocidan, kako to sugerira talijanski igrani film "Srce u bunaru" koji govori o fojbama i navodnom etničkom čišćenju Talijana dok su se povlačili s područja Istre, Kvarnera i slovenskog primorja nakon oslobođenja tih prostora 1945. godine.

Taj film krivotvori istinu spominjanjem samo fojbi i izbjegavanjem prikazivanja cijele istine o tom razdoblju, uključujući stvarni karakter talijanske vlasti na tom području od 1918. do 1943., koncentracijske logore, paljenje sela i brojne žrtve talijanskog terora, rekao je Kajin komentirajući taj film na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci.

Film "Srce u bunaru" redatelja Alberta Negrina prikazan je prije 10 dana na kongresu Nacionalnog saveza, stranke ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija , a jučer, u povodu novog talijanskog blagdana Dana sjećanja na talijanske izbjeglice (esule), i na državnoj televiziji RAI.

Kajin je ocijenio krivotvorinom teze koje proizlaze iz filma, po kojima su ovi krajevi pripali bivšoj Jugoslaviji zbog etničkog čišćenja i političke odmazde. Ustvrdio je da je Italija te krajeve izgubila zbog toga što je izgubila rat i zbog politike koju je prije toga vodila prema domaćem stanovništvu.

Ustvrdio je kako je netočan podatak iz filma o 350.000 Talijana iseljenih s ovog područja, jer ih je, kako je rekao, bilo najviše 230.000.

Dalje, kazao je da je egzodus Talijana počeo tek nakon mirovnih ugovora iz Pariza iz 1947. i Londonskog memoranduma iz 1954.

Kajin je danas ustvrdio da su u kraškim jamama "najviše stradavali crnokošuljaši, talijanski financi i njemački vojnici", a da se zbog nevinih žrtava Antifašistički savez Istre davno ispričao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙