FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Piplović: rigorozne kazne za financijski neuredne stranke

ZAGREB,31. siječnja(Hina) - Brisanje političke stranke iz registrajedna je od najrigoroznijih kazni koje traži DC-ov saborski zastupnikFrano Piplović za one stranke koje prikupljeni novac potrošenenamjenski ili ga prikriju raznim financijskim poslovima.
ZAGREB,31. siječnja(Hina) - Brisanje političke stranke iz registra jedna je od najrigoroznijih kazni koje traži DC-ov saborski zastupnik Frano Piplović za one stranke koje prikupljeni novac potroše nenamjenski ili ga prikriju raznim financijskim poslovima.

DC-ov zastupnik to je predložio u zakonu o financiranju političkih stranaka, koji je poslao u saborsku proceduru.

Ne postoje iluzije kako će taj zakon potpuno spriječiti sve zlouporabe u i oko političkih stranaka, ali će im prostor biti jako mali, tvrdi Piplović u svom prijedlogu.

Nastojeći financiranje stranaka učiniti potpuno jasnim, Piplović traži da se stranke koje financijski prijestupe kazne s deset puta većim iznosom od iznosa za koji je utvrđen prijestupom.

Ako stranka kaznu ne bi platila u roku od šest mjeseci, DC-ov zastupnik predlaže da ju se briše iz registra političkih stranaka i da se ta odluka objavi u Narodnim novinama.

Danom brisanja počeo bi teći dvogodišnji rok u kojemu vrh stranke i osoba odgovorna za njen financijski rad ne bi mogli biti članovima upravnih tijela postojećih ili novoosnovanih stranaka.

U nešto 'mekšoj varijanti' stranki se daje prilika da plati kaznu u traženom iznosu, s tim da bi joj se pritom oduzeo i novac koji je prikrila financijskim poslovanjem ili ga nenamjenski potrošila.

Oduzeti novac uplaćivao bi se u državni proračun i u konačnici namijenio u humanitarne svrhe koje bi odredio Hrvatski sabor.

Spremnost stranke da plati kaznu ne bi, međutim, zaustavila 'priču' - u Narodnim bi se novinama objavilo ime stranke, osobni podaci njenog predsjednika i vrha stranke, te osobni podaci osoba uključenih u počinjenje financijskog prijestupa.

Piplović se također zauzima da se sve političke stranke obveže da javno objave podrijetlo i način na koji su potrošili sredstva prikupljena u prethodnoj kalendarskoj godini i posebno za svaku predizbornu kampanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙