FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ujedinili se HNS i Libra

ZAGREB, 6. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka (HNS) iLibra ujedinile su se u nedjelju u novu stranku pod nazivom Hrvatskanarodna stranka - Liberalni demokrati.
ZAGREB, 6. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka (HNS) i Libra ujedinile su se u nedjelju u novu stranku pod nazivom Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati.

Predsjednica nove stranke, koja će i dalje nositi kraticu HNS, je Vesna Pusić, a dosadašnji predsjednik Libre Jozo Radoš njezin je potpredsjednik.

Radoš će biti i zamjenik predsjednika zajedničkog Kluba zastupnika u Hrvatskome saboru, koji će s dva Librina zastupnika imati ukupno 13 članova.

U Predsjedništvo HNS-a ući će četvero bivših Librinih članova, a Librini će članovi ući i u ostala stranačka tijela na nacionalnoj te na lokalnoj razini.

"Ujedinjavanje dviju stranaka neće otkloniti politički rizik, ali će povećati našu snagu i šanse za uspjeh", ocijenila je predsjednica Vesna Pusić nakon Sabora ujedinjenja.

Jozo Radoš smatra da je riječ o važnom političkom događaju koji će potaknuti daljnje okrupnjavanje građanske opcije na hrvatskoj političkoj sceni. Na pitanje očekuje li da će se novoj stranci pridružiti i HSLS te LS, Jozo Radoš je odgovorio da podupire najave o povezivanju tih stranaka, ali je dometnuo kako ujedinjavanje nije jednostavan korak.

Čelnici ujedinjene stranke očekuju da će na lokalnim izborima osvojiti od 10 do 15 posto glasova.

Sabor ujedinjenja pozdravili su mnogi gosti iz srodnih stranaka i europskih udruga te predstavnici većine hrvatskih parlamentarnih stranka - HDZ-a, SDP-a, DC-a, HSLS-a, LAS-a i PGS-a, koji očekuju da će ujedinjenje stranaka pridonijeti stabilizaciji političke scene.

Uoči Sabora, najviša tijela dviju stranaka u nedjelju ujutro su održala sjednice na kojima su odluku o ujedinjenju donijela gotovo jednoglasno. Od 1250 izaslanika na 7. saboru HNS-a protiv ujedinjenja glasovalo ih je sedam. Protiv ujedinjenja bilo je troje od 248 izaslanika Librine druge konvencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙