FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 7. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Velika Britanija pozdravlja zajedničku inicijativu hrvatskoga predsjednika i premijera o uhićenju odbjegloga generala Ante Gotovine, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu britanski veleposlanik John Ramsden. "Britanija pozdravlja osnivanje stožera za uhićenje generala Gotovine", rekao je britanski veleposlanik nakon razgovora s predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom. Krajem prošlog tjedna na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost dogovoreno je da se udvostruče napori na utvrđivanju boravišta, uhićenju i izručenju generala Gotovine Haaškom sudu, što uključuje i stalni rad koordinacijskog tijela na najvišoj operativnoj razini, sastavljenog od predstavnika MUP-a Obavještajne agencije, Protuobavještajne agencije, Vojno sigurnosne agencije te Savjeta za koordinaciju sigurnosnih službi. Britanija najviše od svih 25 članica EU-a inzistira na rješavanju slučaja Gotovine kao uvjetu za početak pregovora o punopravnom članstvu.

ZAGREB

Umirovljeni general Vojske Srbije i Crne Gore Vladimir Lazarević, koji se prošloga tjedna predao Haškom sudu (ICTY), u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv po svih pet točaka optužnice koje ga terete za progon, deportacije i ubojstva albanskih civila na Kosovu 1999. kao zločine protiv čovječnosti. "Gospodine predsjedavajući, nisam kriv", ponavljao je Lazarević nakon što mu je sudac Carmel Agius čitao pojedine točke optužbe. General-pukovnika Lazarevića (55), u vrijeme intervencije srpskih snaga sigurnosti na Kosovu 1999. zapovjednika Prištinskog korpusa tadašnje Vojske Jugoslavije, optužnica po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon, deportacije i prisilno premještanje oko 800.000 Albanaca i ubojstvo više stotina albanskih civila.

BAGDAD

Bombaši samoubojice ubili su u ponedjeljak najmanje 27 osoba u napadima u dva iračka grada, a riječ je o najgorem krvoproliću od povijesnih izbora održanih u toj zemlji prije osam dana. Al-Qaidino krilo u Iraku, pod vodstvom Abu Musaba al-Zarqawija, preuzelo je odgovornost za obje eksplozije i najavilo daljnje napade na američke snage u Iraku i Iračane koji s njima surađuju. Najmanje 15 civila ubijeno je u eksploziji automobila-bombe ispred policijske postaje u gradu Baqubi, sjeveroistočno od Bagdada. Policija je priopćila da se vozač pokušao zaletjeti u postaju, ali ga je spriječila betonska prepreka i onda je aktivirao eksploziv u blizini civila. U gradu Mosulu na sjeveru zemlje 12 je ljudi ubijeno, a četiri su osobe ranjene u drugoj samoubilačkoj akciji u kojoj se napadač zaletio u skupinu policajaca u krugu bolnice.

KAIRO

Arapska liga pozvala je u ponedjeljak na oslobađanje talijanske novinarke Giuliane Sgrene i francuske novinarke Florence Aubenas, otetih u Iraku. "Informativna služba Arapske lige podržava u potpunosti sve apele arapskih i stranih novinara u korist oslobađanja novinarki Giuliane Sgrene i Florence Aubenas i jednog iračkog tumača", izjavio je pomoćnik glavnog tajnika Lige zadužen za informiranje Mohammad al-Khamlichi u priopćenju. Arapska liga "usvojila je načelni stav kojim odbija i osuđuje svaki čin nasilja protiv novinara u izvršenju njihove misije, posebice u opasnim zonama", dodaje se u tekstu.

RIM

Papa Ivan Pavao II. zdravstveno je sve bolje, no još će nekoliko dana ostati u bolnici, stoji u bolničkom biltenu objavljenom u ponedjeljak. "Papa se zdravstveno stalno oporavlja, nema više temperature, regularno se hrani, ali mu je savjetovano da ostane još nekoliko dana u bolnici Gemelli", rekao je šef ureda za tisak Svete Solice, Joaquin Navarro Valls, čitajući današnji bolnički bilten. Papa će u bolnici Gemelli, gdje je prebačen prošloga utorka zbog respiratorne krize, morati ostati najmanje do četvrtka, rekao je Joaquin Navarro Valls, te dodao da će novi bilten o zdravstvenom stanju Pape biti objavljen tek za tri dana.

RAMALLAH

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u ponedjeljak Izrael i Palestince da poduzmu istinske napore za mir na Bliskom Istoku. "Vrijeme je da dvije strane poduzmu maksimum napora i pruže miru istinsku priliku", rekla je Rice na konferenciji za novinare u Ramallahu nakon susreta sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Državna tajnica je potvrdila da Sjedinjene Države žele "biti jako uključene" u mirovni proces, kao i sigurnosne obveze između Izraela i Palestinca, ali Washington očekuje od dviju strana da učine "istinske napore". Rice je uz ostalo čestitala predsjedniku palestinske samouprave Mahmudu Abasu na poduzimanju konkretnih mjera sprečavanja napada oružanih skupina na Izrael.

TEL AVIV

Izraelski premijer Ariel Sharon i predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas prihvatili su poziv da posjete Bijelu kuću na proljeće, izjavila je u ponedjeljak američka državna tajnica Condoleezza Rice. "Uputila sam poziv predsjednika Georgea W. Busha premijeru Sharonu i predsjedniku Abasu za susret na proljeće i pristali su", izjavila je Rice novinarima prije odlaska iz Tel Aviva u Rim. Rice je također objavila da je američki general-pukovnik William Ward imenovan sigurnosnim koordinatorom sa zadaćom pomaganja Izraelcima i Palestincima u njihovim mirovnim naporima.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u ponedjeljak u nastupni posjet veleposlanika Republike Čile u Republici Hrvatskoj Manuela Atriu. priopćio je Ured predsjednika Sabora. Predsjednik Sabora i čileanski veleposlanik suglasili su se da postoje veliki potencijali za parlamentarnu suradnju koji nisu dovoljno iskorišteni, naročito s obzirom na veliki utjecaj zajednice hrvatskih iseljenika u Čileu koji su aktivni u svim područjima društvenog života, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙