FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj dolara u protekla tri mjeseca

LONDON, 7. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolaraporastao je u ponedjeljak prema važnijim svjetskim valutama pošto jekrajem prošloga tjedna predsjednik američke središnje banke Fedasignalizirao da bi se strukturalne slabosti u najvećem svjetskomgospodarstvu mogle popraviti.
LONDON, 7. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara porastao je u ponedjeljak prema važnijim svjetskim valutama pošto je krajem prošloga tjedna predsjednik američke središnje banke Feda signalizirao da bi se strukturalne slabosti u najvećem svjetskom gospodarstvu mogle popraviti.

Dolar je dosegnuo najvišu razinu prema euru u protekla tri mjeseca, tako da se eurom trguje po 1,2857 dolara. Ojačao je i na 104,25 jena te na 1,212 švicarska franka. Istodobno, britanska funta stoji 1,8725 dolara.

Američka valuta bilježi dobitke nakon što je Alan Greenspan u petak izrazio neočekivano optimistično viđenje golemog američkog manjka u bilanci plaćanja te da bi ga tržišne sile i čvršća fiskalna politika mogli smanjiti.

Poticaj kupovini zelene valute dao je i prijedlog proračuna Bushove administracije za iduću fiskalnu godinu, kojim se predviđa oštro rezanje potrošnje.

"Dolar će ovoga tjedna dobiti novu snagu. Osjećamo da bi se trend njegove prodaje mogao promijeniti", izjavio je Toshiaki Kimura, menadžer pri Mitsubishi Trust and Banking.

Sastanak predstavnika najrazvijenijih država svijeta G7 u petak i subotu nije rezultirao novim izjavama u vezi slabosti tečaja dolara. Priopćenje sa sastanka bilo je identično onome godinu dana ranije s Floride. Stoga su očekivanja da će Kina popustiti svoju čvrstu valutnu politiku oslabila. Ta očekivanja u proteklih su nekoliko mjeseci potaknula rast azijskih valuta, pogotovo najlikvidnije među njima, japanskog jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙