FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Gjenero: Interes za "europeizaciju" Hrvatske veći u Ljubljani nego u Bruxellesu

LJUBLJANA,5. veljače(Hina) - Iako je hrvatski premijer Ivo Sanaderizjavio da si Europska unija ne može priuštiti da dođe do zastoja upregovorima o pristupanju Hrvatske, uloga Hrvatske u Bruxellesu jezapravo minorna i čini se da je susjedna Slovenija mnogozainteresiranija za približavanje Hrvatske Europskoj uniji nego što jeto slučaj u samoj Europskoj komisiji, procjena je koju u sklopu svojihstalnih analiza u ljubljanskom "Delu" o odnosima Slovenije i Hrvatskedaje analitičar Davor Gjenero.
LJUBLJANA,5. veljače(Hina) - Iako je hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio da si Europska unija ne može priuštiti da dođe do zastoja u pregovorima o pristupanju Hrvatske, uloga Hrvatske u Bruxellesu je zapravo minorna i čini se da je susjedna Slovenija mnogo zainteresiranija za približavanje Hrvatske Europskoj uniji nego što je to slučaj u samoj Europskoj komisiji, procjena je koju u sklopu svojih stalnih analiza u ljubljanskom "Delu" o odnosima Slovenije i Hrvatske daje analitičar Davor Gjenero.

"U Hrvatskoj još uvijek ne postoji svijest da uloga Hrvatske u agendi Europske komisije nije velika. Hrvatski novinari i političari uvijek se iznova iznenade kad dođu u Bruxelles i konstatiraju da se tamo o Hrvatskoj jedva i govori", ocjenjuje Gjenero.

Kako se navodi u analizi, hrvatsko društvo još nije smanjilo "nacionalistički naboj" i uspostavilo odnos pravnog suočavanja s prošlošću kad su "za vrijeme rata i poslije njega u ime ideologije počinjeni zločini", što je problem u odnosu s Međunarodnim sudom u Den Haagu.

Što se tiče važnosti Hrvatske u stabiliziranju regije Gjenero kaže se da "u definiranju pregovaračkog okvira za uključenje Hrvatske u EU razmišlja prvenstveno o određivanju okvira za pregovore s Turskom, a što se tiče hrvatskog ispunjavanja ekonomskih kritrerija razmišljaju o daljnjoj strategiji širenja na Balkanu. To znači, kako u taj okvir privući Srbiju i Crnu Goru, ali i o tome kako će na Europsku uniju utjecati uspostava proeuropskog demokratskog uređenja u Ukrajini", piše Gjenero koji dodaje da u Hrvatskoj postoji mnogo "nepoznavanja" stvarnih odnosa u Uniji. Odatle i interpretacije prema kojima je riječ o "uroti protiv Hrvatske" i želji Bruxellesa da se ona "prisili da čeka Srbiju".

Što se tiče odnosa Slovenije i Hrvatske i nastojanja slovenskog premijera Janeza Janše da se rješenje za bilateralna pitanja nađe u europskom okviru tijekom pregovora Hrvatske s EU, jasno je da je s tim povezana sadašnja pozicija Ljubljane da je početak hrvatskih pregovora s EU za nju od vitalne važnosti, no Janša bi prema Sanaderu trebao biti oprezan, navodi Gjenero.

"Janša kao slovenski politički vođa mora ispuniti i obveze prema Europskoj pučkoj stranci čiji je projekt od Sanadera napraviti voditelja zapadnog Balkana. Manevarski prostor slovenske vanjske politike u tom je pogledu od zadnjeg susreta dvaju premijera ponešto sužen. Slovenija sada mora odlučno podržavati hrvatsku europeizaciju, a prijašnje rezerve u tom pogledu su nestale. Sada je Sanaderov prevarantski cinizam u odnosu prema Sloveniji moguće kontrolirati samo preko institucija Europske unije. Bruxelles si dakle može priuštiti zastoj u pregovorima s Hrvatskom, ali se čini da Slovenija ne može", zaključuje Gjenero.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙