FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenija za slobodnu trgovinu prehrambenim proizvodima s Hrvatskom

LJUBLJANA,14. siječnja(Hina) - Slovenija i neke druge nove članiceEuropske unije pokušat će ukinuti neke povoljne trgovinske odredbekoje Hrvatska ima u trgovini s EU-om, osobito na području prehrambenihproizvoda, piše u petak ljubljanski Dnevnik koji se poziva na izjavubivšeg ministra poljoprivrede i državnog tajnika za poljoprivredu usadašnjoj vladi Francija Buta.
LJUBLJANA,14. siječnja(Hina) - Slovenija i neke druge nove članice Europske unije pokušat će ukinuti neke povoljne trgovinske odredbe koje Hrvatska ima u trgovini s EU-om, osobito na području prehrambenih proizvoda, piše u petak ljubljanski Dnevnik koji se poziva na izjavu bivšeg ministra poljoprivrede i državnog tajnika za poljoprivredu u sadašnjoj vladi Francija Buta.

Kako navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik", But je predstavnicima agroindustrije - koja je u krizi zbog pada izvoza i gubitka položaja na domaćem tržištu nakon ulaska Slovenije u EU - rekao da nema razloga da Hrvatska kao kandidatkinja za punopravno članstvo u EU uživa istu zaštitu tržišta kao druge države jugoistočne Europe.

Do ulaska u Europsku uniju Slovenija je u države nastale na području bivše Jugoslavije godišnje izvozila prehrambenih proizvoda u vrijednosti 250 milijuna dolara godišnje, od čega 60 posto u Hrvatsku, koristeći se bilateralnim ugovorima o slobodnoj trgovini čija je važnost prestala lanjskim ulaskom u EU.

Zbog ulaska u Europsku uniju i na zajedničko europsko tržište, procjenjuju slovenski izvoznici prehrambenih proizvoda, uvozna davanja na slovenske proizvode u jugoistočnoj Europi povećana su tri puta, što je slovenske proizvode učinilo nekonkurentnim i u odnosu prema drugim europskim proizvođačima koji se pojavljuju na tržištima jugoistočne Europe. S druge strane, pojasnio je But, proizvodi iz jugoistočne Europe u Sloveniju dolaze slobodno, odnosno uz jedan posto troškova na carinsko evidentiranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙