FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Suradnja 22 regije u Sloveniji, Madžarskoj i Hrvatskoj u okviru Interrega

LJUBLJANA,31. siječnja(Hina) - Ljubljansko "Delo" u ponedjeljak piše oprogramima međuregionalne i međususjedske suradnje koje je Europskakomisija odobrila i odlučila financijski podržati, a među kojima jeprogram suradnje 22 regije iz Slovenije, Hrvatske i Madžarske.
LJUBLJANA,31. siječnja(Hina) - Ljubljansko "Delo" u ponedjeljak piše o programima međuregionalne i međususjedske suradnje koje je Europska komisija odobrila i odlučila financijski podržati, a među kojima je program suradnje 22 regije iz Slovenije, Hrvatske i Madžarske.

"Europska komisija odobrila je 9 novih programa za koje je na raspolaganju do kraja iduće godine 480 milijuna eura. Među njima je i slovensko-hrvatsko-madžarski program. Za njega će Slovenija i Madžarska kao članice EU-a u okviru sredstava za regionalni razvitak dobiti 20 milijuna eura, a 7 milijuna eura morat će same osigurati. Hrvatska će pak u okviru CARDS programa od Europske unije za taj program dobiti 6 milijuna eura", navodi list, dodajući da se program odnosi na 22 regije koje međusobno graniče.

Novac koji jedna regija ne može iskoristiti može se upotrijebiti na drugom mjestu, rekla je za "Delo" Elisabeth Helander iz odjela za regionalnu politiku pri Europskoj komisiji.

U Sloveniji je u projekt uključeno sedam regija, u Hrvatskoj 11, a u Madžarskoj 4 pogranične županije. Na spomenutom području živi ukupno 4,3 milijuna ljudi, a riječ je o prvom europskom regionalnom programu po modelu dvije članice + jedna nečlanica. Cilj je trilateralnog regionalnog programa ekonomsko i društveno povezivanje u trima državama, tješnja suradnja organizacija, lokalnih zajednica i stanovnika, a namjera je ujednačavanje razvoja pokrajina s različitim stupnjem razvijenosti, a nositeljica programa je Slovenija, odnosno državna agencija za regionalni razvitak, objašnjava Delo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙