FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 4. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul imenovan je članom Panela uglednih osoba Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Žužul je u Panel uglednih osoba izabran kao predstavnik zemalja jugoistočne Europe i država koje su domaćini terenskih misija OESS-a.

Odluka o osnivanju Panela uglednih osoba donesena je u prosincu prošle godine na Ministarskom vijeću u Sofiji s namjerom da ugledni i iskusni vanjskopolitički dužnosnici rade na jačanju i djelotvornosti tijela i struktura OESS-a, dodaje se u priopćenju.

Zadatak Panela je procijeniti buduće izazove, dati novi zamah političkom dijalogu unutar Organizacije i formulirati stratešku viziju OESS-a u dvadeset i prvom stoljeću.

BEOGRAD

Ministar obrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić razgovarao je u petak s budućim vojnim izaslanikom državne zajednice SCG u Hrvatskoj, pukovnikom Zoranom Boškovićem, koji bi idućeg tjedna trebao biti i službeno imenovan na tu dužnost.

U razgovoru s Boškovićem, kaže se u priopćenju, ministar Davinić je naglasio da je razmjena vojnih izaslanika vrlo važna za dvije države, ali i cijeli Balkan, jer "stvara mogućnosti većeg povjerenja i razumijevanja".

BANJA LUKA

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) pregovara s obitelji haškoga optuženika Radovana Karadžića o njegovoj mogućoj dragovoljnoj predaji, izjavio je u petak novinarima u Banjoj Luci ministar unutarnjih poslova RS Darko Matijašević.

"Mi s obitelji Radovana Karadžića imamo redovite kontakte. Držimo da je takav način komunikacije imperativ imajući u vidu naše zakonske obveze i našu namjeru da koristimo instituciju dragovoljne predaje Haškom tribunalu", kazao je ministar Matijašević i zamolio za razumijevanje što "nije u mogućnosti u javnost iznositi stanovite operativne podatke" o tome dokle se stiglo u ovim pregovorima.

ZAGREB

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) smanjilo je u petak kaznu bosankom Srbinu Draganu Nikoliću, optuženom za zlostavljanje muslimanskih zatvorenika, s 23 na 20 godina zatvora, navodi se u priopćenju ICTY-a.

Žalbeno vijeće je usvojilo jedan od prigovora Nikolićeve žalbe na prvostupanjsku presudu, a odbacilo preostalih šest.

Nikolić (46), zvan "Jenki", prva je osoba protiv koje je ICTY podigao optužnicu još 4. studenoga 1994. Uhitio ga je SFOR u BiH u travnju 2000. kada je i prebačen u Haag. Dragan Nikolić je priznao odgovornost za ubojstvo devet zatočenih osoba, mučenje pet zatočenih i omogućavanje silovanja zatočenica.

Prema presudi Žalbenog vijeća, kazna od 20 godina zatvora počinje teći odmah, a u nju će se računati vrijeme provedeno u pritvoru od travnja 2000. godine.

BERLIN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder istaknuo je u petak po završetku susreta s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice da je Njemačka voljna sudjelovati u obnovi Iraka.

Schroeder je tako natuknuo na konferenciji za tisak da će i dalje odbijati slanje njemačkih vojnika u Irak. Tijekom našeg razgovora "suglasili smo se da sada treba dati priliku stabilnosti i demokraciji u Iraku", kazao je.

Condoleezza Rica je pak rekla da je "zahvalna Njemačkoj koja želi proširiti svoju pomoć Iraku i nastaviti mu pomagati". Istaknula je odvažnost Iračana "koji su pokazali da su spremni na žrtvu kako bi uzvratili teroristima" na izborima održanim u nedjelju.

Američka državna tajnica istaknula je da je posjet predsjednika Busha Njemačkoj 23. veljače "prigoda za početak novog poglavlja u njemačko-američkim odnosima".

BAGDAD

Šijitska lista koju je podržao ajatolah Ali Sitani i dalje ima veliku prednost u deset pokrajina sa šijitskom većinom, sa 67 posto potpore nakon više od 3 milijuna prebrojanih glasova, priopćilo je u petak iračko izborno povjerenstvo.

Lista Iračkog ujedinjenog saveza ima 2.212.000 glasova u tim pokrajinama u središtu i na jugu Iraka, kazala je čelnica povjerenstva na konferenciji za tisak u Bagdadu.

Lista iračkog premijera Iyada Allawija, laičkog šijita, na je drugom mjestu sa 17,5 posto ili 579.000 glasova, dodala je, napomenuvši da je dosad prebrojano ukupno 3.300.000 glasova.

Ti su rezultati objavljeni nakon prebrojavanja glasova s 35 posto biračkih mjesta u zemlji. Utvrdi li se da je u izborima sudjelovalo 8 milijuna birača, kao što su najavljivale prve procjene izbornog povjerenstva, ove brojke bi se mogle odnositi na oko 40 posto glasačkih listića.

DUBAI

Naoružana skupina koja sebe naziva "Organizacija islamskog džihada" preuzela je u priopćenju objavljenom na Internetu odgovornost za otmicu talijanske novinarke Giuliane Sgrene koja se u petak dogodila u Iraku i zatražila od Italije da za 72 sata povuče svoje snage iz te zemlje.

"Otmica novinarke nije ništa drugo doli poruka upućena talijanskoj vladi koju predvodi premijer Silvio Berlusconi u kojoj se kaže: 'Nećete biti sigurni sve dok u Iraku imate i jednog vojnika'", piše u priopćenju.

"Talijanskoj vladi dajemo 72 sata da povuče svoje vojnike iz Iraka, u protivnom sljedećih dana ćemo vam slati i drukčije poruke", dodaje se u tekstu, bez navođenja pojedinosti.

JERUZALEM

Palestinci tek trebaju poduzeti konkretne korake u borbi protiv militanata a još nisu učinili ništa osim što su razmjestili postrojbe u pojasu Gaze, rekao je u petak predsjednik izraelske vlade Ariel Sharon.

U priopćenju Sharonovog ureda navodi se da je Ariel Sharon rekao norveškom premijeru Kjellu Magneu Bondeviku da će biti moguće vratiti se međunarodnom "itineraru" za mirno rješenje izraelsko-palestinskog spora tek kad Palestinci zaustave djelovanje militanata, unište njihovu infrastrukturu i provedu administrativne reforme. Bondevik je telefonirao Sharonu kako bi izrazio svoje zadovoljstvo "pozitivnim koracima koje izraelska vlada poduzima spram Palestinaca", kaže se u priopćenju.

TBILISI

Gruzijski premijer Zurab Žvanija umro je, kao što se i pretpostavljalo, od trovanja ugljičnim monoksidom, objavilo je u petak gruzijsko ministarstvo pravosuđa.

"Uzrok smrti je trovanje ugljičnim monoksidom", rekao je novinarima stručnjak ministarstva Levan Samharauli nakon izvršene autopsije.

Žvania (41) je u četvrtak pronađen mrtav u stanu u Tbilisiju zajedno s prijateljem Raulom Jusupovim, zamjenikom guvernera jedne gruzijske regije. Bio je jedan od vođa "ružičaste revolucije" kojom je s vlasti u studenome 2003. srušen bivši gruzijski predsjednik Eduard Ševardnadze kojeg je zamijenio prozapadno orijentirani Mihail Sakašvili. Premijerom je postao prošle godine.

Sakašvili je najavio da će preuzeti vođenje vlade u prijelaznom razdoblju, dok se ne pronađe odgovarajući zamjenik za Žvaniju.

WASHINGTON

Novi američki državni odvjetnik Alberto Gonzales preuzeo je u petak ministarstvo pravosuđa nakon što ga je potvrdio Senat.

Američki Senat je u četvrtak navečer potvrdio Gonzalesa sa 60 glasova za i 36 protiv, a svi glasovi protiv došli su od američkih demokrata i neovisnog senatora koji naginje demokratima.

Demokrati su prigovarali Gonzalesu da je pomogao formuliranju politike administracije predsjednika Busha koja je pridonijela zlostavljanju i mučenju stranih zatvorenika u Iraku i vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

Republikanci koji imaju većinu u Senatu odbacili su prigovore i potvrdili Bushovog kandidata Gonzalesa navodeći da su zadovoljni njegovim uvjeravanjima da se u potpunosti protivi mučenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙