FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Globalno zatopljavanje prijeti izumiranjem vrsta

EXETER, 2. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Čitav niz životinjskih vrsta,od žaba do leoparda, koje žive u krhkim ekosustavima i koje nemajukamo mogao bi izumrijeti zbog globalnog zatopljavanja, a kakotemperatura raste situacija postaje sve gora, upozoravaju u srijeduznanstvenici na konferenciji u engleskom Exeteru.
EXETER, 2. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Čitav niz životinjskih vrsta, od žaba do leoparda, koje žive u krhkim ekosustavima i koje nemaju kamo mogao bi izumrijeti zbog globalnog zatopljavanja, a kako temperatura raste situacija postaje sve gora, upozoravaju u srijedu znanstvenici na konferenciji u engleskom Exeteru.

Steve Schneider sa Stanforda rekao je kako postoje jasni dokazi da životinjske vrste reagiraju na zatopljavanje atmosfere od 0,7 stupnjeva Celzijevih do kojeg je došlo u proteklom stoljeću.

"Ovo je prvi znak - priroda već reagira", rekao je Schneider novinarima na sastanku o klimatskim promjenama. "Postoji izravna prijetnja opstanku mnogim vrstama na planetu", upozorio je.

Brze promjene klime nameću potrebu brže prilagodbe, uglavnom selidbom, no u područjima kao što su polovi ili visoke planine nema se kamo, a na putu se može naići i na ljudska naselja. "Jedini način na koji brza promjena klime može pogoditi vrste je izumiranje", rekao je.

Rachel Warren iz Tyndallova centra za klimatske promjene rekla je na sastanku da čak i povišenje temperature od jedan stupanj izlaže pritisku leptire i ptice.

Povišenje temperature od dva stupnja pritisku izlaže, među ostalim, ribe, žabe, guske, snježne leoparde, tuljane i polarne medvjede.

Daljnji porast temperature donosi sveopće izumiranje životinjskih vrsta.

UN-ov Međunarodni panel o klimatskim promjenama predvidio je 2001. da bi se svijet do kraja stoljeća mogao zagrijati između 1,5 do gotovo 6 stupnjeva Celzijevih, a najveću krivnju za zagrijavanje snose ljudi. Topljenje polova, porast razine mora i nagle promjene vremena izazvat će porast temperature za više od dva stupnja Celzijevih.

Schneider smatra da bi ozbiljne posljedice mogao imati i niži porast temperature. "Postoji pet do 10 posto šansi da ćemo opasne posljedice imati već od dosadašnjeg zatopljenja", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙