FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekršajni sud u Sisku: Rafinerija kriva za onečišćenje sumporovodikom

SISAK, 3. veljače 2005. (Hina) - Prekršajni sud u Sisku danas jepresudio da su Ina d.d . i Ina Rafinerija krive zbog prekomjernogonečišćenja zraka sumporovodikom te je nepravomoćnim prvostupanjskimrješenjem Ina d.d. kažnjena kaznom od 100 tisuća kuna, dok jedirektoru sisačke Rafinerije Branku Pastuoviću kao odgovornoj osobitakođer nepravomoćno izrečena novčana kazna od 10 tisuća kuna.
SISAK, 3. veljače 2005. (Hina) - Prekršajni sud u Sisku danas je presudio da su Ina d.d . i Ina Rafinerija krive zbog prekomjernog onečišćenja zraka sumporovodikom te je nepravomoćnim prvostupanjskim rješenjem Ina d.d. kažnjena kaznom od 100 tisuća kuna, dok je direktoru sisačke Rafinerije Branku Pastuoviću kao odgovornoj osobi također nepravomoćno izrečena novčana kazna od 10 tisuća kuna.

Prekršajni sud u Sisku istu je presudu donio prije nekoliko mjeseci, ali ju je svojim rješenjem ukinuo Visoki prekršajni sud i vratio ponovno u prvostupanjski prekršajni sudski postupak.

Sisački Prekršajni sud danas je u nastavku ponovljenog prekršajnog postupka protiv odgovornih osoba Ina Rafinerije nafte Sisak i Ine d.d., zbog prekomjernog onečišćenja zraka, presudio da su odgovorne osobe Rafinerije i Ine krive jer je prekoračena dopuštena emisija sumporovodika.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac Tonči Majica, donijelo je nepravomoćno rješenje "o zabrani prerade nafte u sisačkoj Rafineriji s više od jedan posto sumpora", koje će, kako je rečeno pri javnom objavljivanju presude, stupiti na snagu nakon potvrde Visokog prekršajnog suda. Ujedno je Prekršajni sud u Sisku "donio i mjeru opreza kojom se Rafineriji nafte privremeno zabranjuje prerada visokosumporne nafte".

Prvostupanjsku presudu sudac Tonči Majica temeljio je na rezultatima onečišćenja zraka izmjerenima na mjernoj stanici u Sisak Capragu, postavljenoj uz postrojenja sisačke Rafinerije, 13., 14., 17. i 19. svibnja 2004. U obrazloženju presude sudac Majica među ostalim je naveo i: "Sa smradom se ne može u Europu".

U današnjem prekršajnom postupku kao svjedoci su saslušani i iskaze dali rukovoditelj proizvodnje u sisačkoj Rafineriji Ivan Ivaniš, rukovoditelj kombiniranog postrojenja 6 i rukovoditelj dorade i manipulacije Josip Bursik, te stalni sudski vještak za ekologiju Ana Bogardi Šare i voditeljica Odsjeka za zaštitu atmosfere Ministarstva zaštite okoliša Mira Šolić Gavranović.

Zastupnik Rafinerije i Ine, odvjetnik Vlado Kartelo iz Siska, najavio je žalbu na nepravomoćno prvostupanjsko rješenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙