FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PGŽ: prostorni plan usklađen s Uredbom o zaštiti obalnog područja

RIJEKA,20. siječnja 2005.(Hina) - Primorsko-goranska županijskaskupština prihvatila je danas izmjene županijskog Prostornog plana,odnosno usklađenje Prostornog plana s Uredbom o uređenju i zaštitizaštićenog obalnog područja mora.
RIJEKA,20. siječnja 2005.(Hina) - Primorsko-goranska županijska skupština prihvatila je danas izmjene županijskog Prostornog plana, odnosno usklađenje Prostornog plana s Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora.

Među značajnijim izmjenama i dopunama županijskog Prostornog plana radi usklađivanja s Uredbom je utvrđivanje strožih kriterija za korištenje, zaštitu i građenje u zaštićenom obalnom pojasu.

Određeni su kapaciteti i lokacije za ugostiteljsko-turističku namjenu, pa će hoteli, turistička naselja i kampovi koristiti najviše 15 hektara zemljišta. Smanjena je ukupna površina građevnog područja za ugostiteljsko-turističku namjenu za oko 30 posto te ograničeno povećanje kapaciteta marina do najviše 400 vezova (osim za postojeće marine).

Izmjenama je određeno minimalno uređenje građevnog područja, zabranjena gradnja luka za nautički turizam, kamenoloma i vjetroelektrana izvan građevnog područja, zabranjena gradnja apartmana i vikendica unutar pojasa od 1000 metara te zabranjen uzgoj plave ribe.

Na sjednici je istaknuto da broj građevinskih inspektora treba udvostručiti, a inspekcije vratiti na županijsku razinu, odnosno županiji omogućiti nadzor provedbe prostornih planova. Rečeno je da će Uredba imati svrhu i štititi obalu samo ako se prekršitelji njenih odredaba budu kažnjavali.

Županijska skupština prihvatila je danas i Program sanacije i revitalizacije kulturnih dobara od 2005. do 2008. U sklopu tog Programa u obnovu frankopanskih kaštela u županiji bit će uloženo 25 milijuna kuna iz županijskog proračuna u sljedeće četiri godine. Od mjerodavna ministarstva očekuje se sudjelovanje u financiranju tog projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙