FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 3. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u srijedu da su izbori u Iraku dali novi poticaj demokraciji na Bliskom istoku i proglasio cilj uspostave palestinske države dostižnim. "Naša generacijska predanost napretku slobode, posebice na Bliskom istoku, sada se testira i slavi u Iraku", rekao je Bush pred američkim Kongresom u godišnjem govoru o stanju nacije. "Ta je zemlja ključna bojišnica rata protiv terorizma pa su je teroristi odabrali da bi se suprotstavili", kazao je. Obnavljajući svoju temu iz inauguralnog govora o širenju demokracije u svijetu, Bush je pozdravio uspjeh nedjeljnih izbora u Iraku. "Pobjeda slobode u Iraku ojačat će novog saveznika u ratu protiv terorizma, dati poticaj reformatorima od Damaska do Teherana i donijeti više nade i napretka nemirnoj regiji", rekao je Bush.

TBILISI

Gruzijski premijer Zurab Žvania pronađen je u četvrtak ujutro mrtav i sumnja se da je umro od trovanja plinom, objavio je gruzijski ministar unutarnjih poslova. "Budući da se dugo nije javljao na telefon, njegov je tjelohranitelj provalio u stan kroz prozor... i pronašao njegovo tijelo. Možemo reći da je ovo slučaj trovanja plinom", rekao je za gruzijsku televiziju ministar Vano Merabišvili. Žvania je pronađen mrtav u 4.30 ujutro, rekao je, dodajući da nema indicija da bi mogla biti riječ o ubojstvu. Ruska agencija Interfax objavila je da je Žvanijino tijelo pronađeno u stanu njegova prijatelja Raula Jusupova, zamjenika guvernera jedne gruzijske regije, koji je također umro. Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili Žvaniu (41) je imenovao premijerom početkom 2004. godine.

SARAJEVO

Glavni zapovjednik vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) general David Leakey potvrdio je u četvrtak kako njegovi vojnici u sklopu potrage za odbjeglim haškim optuženicima tragaju i za Antom Gotovinom, ali je istodobno upozorio kako je medijske navode o njegovom boravku u BiH veoma teško provjeriti. "Bilo je nekih izvještaja da je (Gotovina) bio u BiH no oni su se pojavljivali nakon što bi Gotovina napustio BiH. Radi se o medijskim izvještajima koje je jako teško provjeriti", kazao je general Leakey u intrevjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Britanski je general, odgovarajući na pitanje novinara, izrijekom potvrdio da EUFOR traga i za Gotovinom, ali je odbio govoriti o operativnim detaljima "s obzirom na osjetljivost cijele materije". Za drugu dvojicu najtraženijih haških bjegunaca - Radovana Karadžića i Ratka Mladića - zapovjednik EUFOR-a je kazao kako "uglavnom nisu u BiH".

JERUZALEM

Izraelci i Palestinci objavili su u četvrtak kako se nadaju da će na summitu idućeg tjedna u Egiptu biti službeno proglašen prekid nasilja koje blokira provedbu međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok. "Nadam se da će biti objavljena službena deklaracija o prekidu vatre ili prekidu svih oblika nasilja", rekao je za Vojni radio zamjenik premijera Shimon Peres govoreći o svojim očekivanjima od povijesnih pregovora u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku u utorak. Palestinski ministar Saeb Erekat rekao je kako bi summit smatrao uspješnim kada bi na njemu obje strane proglasile prekid nasilja. Pregovori, kojima će domaćin biti egipatski predsjednik Hosni Mubarak, a koji će okupiti premijera Sharona, novog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdullaha II, imaju za cilj konsolidaciju krhkog prekida vatre oživljavanjem međunarodnog mirovnog plana, tzv. mirovnih smjernica, koji uživa potporu Washingtona.

RIM

Papi Ivanu Pavlu II je bolje i možda će se u nedjelju čak obratiti vjernicima iz svoje sobe, izvijestila je talijanska agencija Ansa u srijedu navečer. Pozivajući se na izvore u Vatikanu, Ansa je javila da liječnici očekuju brz oporavak poglavara katoličke crkve. U vatikanskim krugovima uvjereni su da će se Papa za koji dan vratiti iz bolnice Gemelli u koju je hitno smješten u noći na srijedu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i nemogućnosti disanja. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano večeras je kazao kako se Papa oporavlja, a šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls je rekao kako ne postoje razlozi za zabrinutost zbog zdravstvenog stanja Ivana Pavla II. Liječnici bolnice Gemelli obavili su tijekom dana na pacijentu Papi sve potrebne pretrage. Terapija kojoj je bio podvrgnut Ivan Pavao II. bila je usmjerena prije svega na otklanjanje katara u dišnim organima, što je bio jedan od osnovnih razloga krize koju je u utorak uvečer imao Papa u disanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙