FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kontaktna skupina podržala program decentralizacije Kosova

PRIŠTINA,2.veljače 2005.(Hina) - Članovi Kontaktne skupine plus- zaKosovo, predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Italije, Njemačke,Francuske, Europske Unije i NATO-a ponovno su ukazali na potrebuprovedbe zadaća i standarda koje je međunarodna zajednica odredila zaKosovo.
PRIŠTINA,2.veljače 2005.(Hina) - Članovi Kontaktne skupine plus- za Kosovo, predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Francuske, Europske Unije i NATO-a ponovno su ukazali na potrebu provedbe zadaća i standarda koje je međunarodna zajednica odredila za Kosovo.

U priopćenju sa sastanka, koji je Kontaktna skupina održala u srijedu u uredu SAD-a u Prištini, podržan je program decentralizacije Kosova koji su pripremili UNMIK i kosovske institucije. Priopćeno je također da Kontaktna skupina ponovno inzistira na provedbi prava manjina, povratku iseljenih i slobodi kretanja, na uspostavi sigurnosti i poboljšanju životnih uvjeta za sve stanovnike Kosova. Pozdravljeno je i formiranje novih ministarstva u sklopu kosovskih institucija.

Kontaktna skupina zatražila je od kosovskih Srba aktivno uključivanje u institucije Kosova a službeni Beograd je pozvan da tome pridonese.

Kontaktna skupina pozdravila je spremnost Beograda na dijalog s Prištinom i to prvo o pitanjima nestalih osoba i energetike.

Kontaktna skupina posebice je naglasila obvezu svih pojedinaca i institucija na Kosovu da surađuju s Haškim tribunalom.

Od predsjednika Kosova Ibrahima Rugove zatraženo je da do kraja ovoga mjeseca napusti dužnosti predsjednika Demokratskoga Saveza Kosova, u skladu s Ustavnim okvirom Kosova.

Čelnici dviju oporbenih stranaka, Hashim Thaqi, predsjednik Demokratske partije Kosova i Veton Surroi, predsjednik stranke "Ora", usprotivili su se predloženom konceptu decentralizacije ističući da prijedlog vodi etničkim podjelama i uspostavi enklava na Kosovu.

Predstavnici kosovskih Srba traže da se službeni Beograd aktivno uključi u proces decentralizacije Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙