FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICG: Status Kosova treba riješiti u ovoj godini

PRIŠTINA,24.siječnja 2005.(Hina) - Stanje na Kosovu je sve opasnije uzmogućnost izbijanja nemira širokih razmjera, pa čak i rata, a jediniizlaz je neovisnost Kosova, drži Međunarodna krizna skupina.
PRIŠTINA,24.siječnja 2005.(Hina) - Stanje na Kosovu je sve opasnije uz mogućnost izbijanja nemira širokih razmjera, pa čak i rata, a jedini izlaz je neovisnost Kosova, drži Međunarodna krizna skupina.

Ako se u 2005. godini ne postigne veliki napredak u rješavanju konačnog statusa Kosova koji će omogućiti mir i razvoj, postoji opasnost od ponovnog izbijanja sukoba na Kosovu i izazivanja regionalne nestabilnosti, stoji u izvješću Međunarodne krizne skupine, koje je u ponedjeljak objavljeno u Prištini.

Kosovo ne treba biti talac Beograda koji odbija dijalog o statusu Kosova, već to pitanje treba riješiti tijekom 2005. godine, izjavio je u ponedjeljak Alex Anderson, voditelj prištinskog ureda Međunarodne krizne skupine (ICG) za Kosovo.

Kosovo bi prema ocjenama Međunarodne krizne skupine trebalo dobiti međunarodno priznanje polovinom 2006. godine, ali tek pošto budu ispunjeni određeni uvjeti. Ako sredinom 2005. UN pozitivno ocijeni napredak na primjeni međunarodnih standarda na Kosovu, trebalo bi početi pripreme za održavanje međunarodne konferencije o Kosovu kao i rad na kosovskom Ustavu, stajalište je Međunarodne krizne skupine koja posebice ističe da Ustav treba zajamčiti zaštitu kosovskih Srba i drugih manjina.

Međunarodna konferencija trebala bi se pod okriljem UN-a održati do kraja godine i donijeti Ustav i "kosovski sporazum". Oba dokumenta bi trebala jamčiti prava manjinama i onemogućiti povratak Kosova pod vlast Beograda, podjelu Kosova kao i njegovo ujedinjenje s Albanijom ili bilo kojom drugom susjednom državom, stajalište je Međunarodne krizne skupine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙