FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 2. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

RIM

Papa Ivan Pavao II. proveo je mirnu noć u bolnici "Gemelli" u Rimu, gdje je smješten u utorak oko 23 sata nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje poslije gripe od koje je obolio u nedjelju. Kako se u srijedu doznaje iz vatikanskih izvora, Papi je odmah načinjen TAC (kompjutorska tomografija) kako bi se utvrdilo njegovo ukupno stanje. Smješten je u sobi na 10. katu bolnice u kojoj je bio smješten svaki puta kada je dolazio u "Gemelli", od 13. svibnja 1981. kada je na njega pucao turski atentator Ali Agca. Sadašnji boravak u bolnici je osmi po redu za Ivana Pavla II. Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls je rekao da Papa ima simptome gripe, ali mu je u utorak uvečer temperatura bila povišena, imao je 38 stupnjava, pa je odlučeno da bude smješten u bolnicu. Papin osobni liječnik Renato Buzzonetti inzistirao je na odlasku u bolnicu, čemu se Papa opirao, no na koncu je morao popustiti. Očekuje se objavljivanje liječničkog biltena, a vatikanski izvori uvjeravaju novinare kako je s Papom sve u redu. Ispred bolnice "Gemelli" okupili su se novinari i televizije iz cijeloga svijeta.

SOFIJA

Predsjednici vlada osam zemalja srednje i istočne Europe, među kojima i hrvatski premijer Ivo Sanader, okupili su se u srijedu u Sofiji kako bi pokrenuli inicijativu nazvanu "Desetljeće uključenja Roma", usmjerenu na poboljšanje statusa romske manjine u tim zemljama u idućih deset godina. U Europi živi više od šest milijuna Roma, među kojima najviše u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama koje su upravo postale, ili će uskoro postati, punopravne članice Europske unije, a veliki dio pripadnika romske zajednice i dalje je suočen s predrasudama, diskriminacijom i izolacijom. "Svaki čovjek zaslužuje priliku za bolji život", prenijele su agencije riječi bugarskog premijera Simeona Saskokoburggotskog na otvaranju konferencije kojom počinje dosad najsveouhvatniji pokušaj unapređivanja položaja najugroženije europske manjine.

ZAGREB

Europska unija trebala bi 17. ožujka, kao što je to i predviđeno, započeti pristupne pregovore s Hrvatskom, jer neargumentirano dovođenje početka pregovora u pitanje može dovesti do destabilizacije Hrvatske, kazao je u priopćenju dostavljenom u srijedu Hini vanjskopolitički glasnogovornik CSU-a Bernd Posselt. "Tko taj datum (17. ožujka) neargumentirano dovodi u pitanje, destabilizira Hrvatsku, koja za čitavu regiju ima središnje strateško značenje. Bila bi to zakašnjela povijesna šala kada bi EU započeo pregovore s poludemokratskom Turskom a srednjoeuropsku Hrvatsku bi ostavio na čekanju", kazao je Posselt. On je odbacio "oštre napade novog povjerenika Europske komisije za proširenje Ollia Rehna u vezi s Hrvatskom", te dodao da je "Hrvatska, uz Švicarsku, jedina srednjoeuropska zemlja koja još nije dio EU-a".

BAGDAD

Odbor iračkih ulema, glavna sunitska vjerska institucija, objavio je u srijedu da će poštivati izbor Iračana koji su glasovali u nedjelju, ali da će osporavati legitimitet iduće iračke vlade. "Tim izborima nedostaje legitimiteta jer ih je veliki dio stanovništva bojkotirao i to znači da Nacionalna skupština i vlada koji će proizaći iz tih izbora neće imati legitimitet koji se traži za pisanje ustava ili zaključenje sigurnosnih i ekonomskih sporazuma", navodi se u priopćenju ulema. "Unatoč tome, poštivat ćemo izbor Iračana koji su glasovali i smatrat ćemo iduću vladu kabinetom ograničenih ovlasti koja će se baviti tekućim poslovima", dodaje tekst priopćenja.

RAMALLAH

Novi palestinski predsjednik Mahmud Abas prihvatio je poziv da posjeti Iran, doznaje se u srijedu iz palestinskih izvora. "Abu Mazen je primio poziv da posjeti Iran. Prihvatio je poziv, a o datumu će odlučiti kasnije", rekao je visoki palestinski dužnosnik koristeći Abasov nadimak. Izrael je pozdravio Abasovo obećanje da će prekinuti nasilje i vratiti se pregovorima, no Iran, svojeg najvećeg neprijatelja, optužuje da podržavanjem palestinskih militantnih frakcija želi onemogućiti mir na Bliskom istoku. Iran, koji se zaklinje da će uništiti Izreal, posljednjeg je desetljeća izbjegavao službene kontakte s čelnicima palestinskih vlasti jer su sklopili privremene mirovne sporazume s Izraelom.

LJUBLJANA

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izrazio je suzdržanost prema načinu na koji je u utorak u slovenskom parlamentu ratificiran europski ustav. "Riječ je o činu s velikim posljedicama za budućnost Slovenije, a ratifikacija bi bila mnogo uvjerljivija, pa i legitimnija da je utemeljena na tome da građani poznaju i prihvaćaju sadržaj europskog ustava", ocijenio je Kučan u razgovoru za mariborski list "Večer" od srijede. Na pitanje kako to da ga na svečanosti ratifikacije nije bilo, potvrdio je da nije bio pozvan i da je time iznenađen.

SUBOTICA

U Subotici je u utorak navečer obilježena dvogodišnjica izlaženja jedinog redovitog informativnog glasila na hrvatskom jeziku u Srbiji "Hrvatska riječ". "Nemjerljiv je doprinos tjednika "Hrvatska riječ" integracijskim procesima u zajednici vojvođanskih Hrvata", rekao je predsjednik Upravnog odbora Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" Mate Groznica prisutnim dužnosnicima Republike Hrvatske i Republike Srbije, te predstavnicima hrvatskih udruga iz svih dijelova Vojvodine. Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova RH Gordan Bakota ovom je prigodom obećao da će ovaj i slični projekti vojvođanskih Hrvata imati potporu Hrvatske i izrazio očekivanje da će vlast u Srbiji ovdašnjim Hrvatima omogućiti da se ubuduće informiraju na svom materinjem jeziku i preko državne televizije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙