FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Italiji 21.000 hrvatskih radnika radi legalno i do 15.000 "na crno"

RIJEKA,20. siječnja 2005.(Hina) - U Italiji je legalno zaposleno oko21.000 hrvatskih radnika, a procjenjuje se da ih još 7000 do 15.000radi "na crno", rekao je danas na konferenciji za novinare voditeljriječkog Ureda Udruge za pomoć pri ostvarivanju socijalnih pravaradnika (USP-AAS) Erik Fabijanić.
RIJEKA,20. siječnja 2005.(Hina) - U Italiji je legalno zaposleno oko 21.000 hrvatskih radnika, a procjenjuje se da ih još 7000 do 15.000 radi "na crno", rekao je danas na konferenciji za novinare voditelj riječkog Ureda Udruge za pomoć pri ostvarivanju socijalnih prava radnika (USP-AAS) Erik Fabijanić.

Većina hrvatskih radnika u Italiji je s područja Primorsko-goranske i Istarske županije, a broj legalno zaposlenih povećan je nakon 2003. kad je talijanska vlada omogućila legalizaciju svih useljenika, kazao je Fabijanić.

Ured Udruge USP-AAS-a osnovali su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i talijanska sindikalna organizacija za skrb o pravima talijanskih radnika u inozemstvu i strane radnike u Italiji (INCA). Udruga je registrirana za djelatnost u socijalnoj skrbi u Rijeci prije dvije godine, a usluge ne naplaćuje. Pri Udruzi djeluje i Ured INCA-e.

Fabijanić je kazao da se u dvije godine riječkom Uredu USP-AAS-a i INCA-e javilo oko 5500 osoba, a obrađeno je oko 3200 predmeta. Oko četvrtine korisnika usluga zatražilo je pomoć u vezi s radom u Italiji, a ostali dio korisnika uglavnom su umirovljenici. U Hrvatskoj ima oko 10.000 umirovljenika koji ostvaruju talijansku mirovinu.

Najviše hrvatskih radnika u Italiji radi u građevinarstvu, turizmu, metalnoj industriji, cestovnom prijevozu i zdravstvu. Imaju KV ili VKV te VŠS i VSS.

Osobama koje zatraže pomoć u riječkom Uredu USP-AAS osigurava se potpora pri legalizaciji boravka u Italiji i osiguranju osnovnih radnih prava te provjeri uvjeta za ostvarivanje mirovine. Ured pomaže pri ostvarenju obiteljskog doplatka, otpremnina i u radnim parnicama.

Glavni tajnik inozemnog Odjela INCA-e Antonio Bruzzese kazao je da INCA djeluje u 28 europskih zemalja. U Italiji ima 892 ureda te još oko 100 u inozemstvu. INCA na godinu primi oko šest milijuna osoba i obradi oko dva milijuna predmeta. Osnivači INCA-e su talijanski sindikati, a financira se iz državnog proračuna, kazao je Bruzzese.

Na novinarski upit pridonosi li potpora riječkog Ureda USP-AAS-a odljevu deficitarne radne snage iz Hrvatske u Italiju, predsjednica SSSH i članica Nadzornog odbora USP-AAS-a Vesna Dejanović kazala je da radnici u Italiju odlaze iz egzistencijalnih razloga jer bi u Hrvatskoj bili na zavodu za zapošljavanje ili bi primali znatno manje plaće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙