FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 2. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

VATIKAN

Papa Ivan Pavao II. prebačen je u rimsku bolnicu Gemelli nakon što se njegovo zdravstveno stanje zbog gripe pogoršalo, ali ne nalazi se na odjelu intenzivne skrbi, službeno je priopćeno u srijedu iz Vatikana. U priopćenju se navodi da je zbog opstrukcije gornjih dišnih puteva, do koje je došlo zbog gripe, odlučeno da se Papa hitno prebaci u bolnicu Gemelli, u kojoj se i ranije liječio. "Sveti Otac je u istoj sobi koju je i ranije koristio u toj bolnici. Nije bilo potrebno smjestiti ga na odjel intenzivne skrbi", dodaje se u priopćenju.

WASHINGTON

U Zastupničkom domu američkog Kongresa formiran je u utorak Hrvatski klub koji će jačati odnose između Hrvatske i Sjedinjenih Država i promicati njihove uzajamne interese. Na svečanosti na Capitol Hillu supredsjedatelji Kluba prijatelja Hrvatske republikanski, kongresnik iz Kalifornije George Radanovich i demokratski kongresnik iz Indiane Peter Visclosky, objavili su da je Klubu odmah pri osnivanju pristupilo 43 zastupnika Zastupničkog doma američkog Kongresa što predstavlja deset posto od ukupno 435 članova. Osnivanjem Hrvatskog kluba, čiji broj članova je nadišao očekivanja, Hrvatska stječe snažnog saveznika u američkom Kongresu koji ima veliki utjecaj na američku vanjsku politiku. Njegovi članovi su pripadnici i republikanske i demokratske stranke što osigurava dvostranački politički utjecaj u Kongresu. Prve zadaće Kluba bit će podrška Hrvatskom učlanjenju u NATO i Europsku uniju te poticanje interesa američkih poslovnih ljudi za Hrvatsku, rekao je za Hinu Radanovich, koji je kao i Visclosky hrvatskog podrijetla.

WASHINGTON

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić doputovao je u Washington u višednevni posjet Sjedinjenim Državama tijekom kojega će potpisati dva sporazuma o kulturnoj suradnji između Hrvatske i SAD-a. Odmah po dolasku u Washington Biškupić je nazočio svečanom formiranju Hrvatskog kongresnog kluba na Capitol Hillu. On će u četvrtak sudjelovati na molitvenom doručku u Washingtonu, a potom će posjetiti američke Hrvate u San Pedru u Kaliforniji. Biškupić je za Hinu rekao kako očekuje i susrete s predstavnicima američkog State Departmenta i Republikanske stranke s kojima će voditi političke razgovore.

DUBAI

Fotografija američkog vojnika "otetog" u Iraku pojavila se u utorak na jednoj web stranici, ali su dvojbe oko njezine auteničnosti sve jače nakon što su iz američke tvornice igračaka Dragon Models rekli da taj vojnik jako liči na lutku kakvu oni proizvode. "Naši mudžahedini su uspjeli uhvatiti američkog vojnika Johna Adama, nakon što su ubili nekoliko njegovih kolega", kaže se u izjavi Eskadrona mudžahedina objavljenoj na internetu, uz prijetnju ubojstvom vojnika. No marketinški koordinator tvrtke Dragon Models USA Liam Cusack rekao je kako vojnik na fotografiji izgleda poput lutke pripadnika američkih specijalaca koju je ta tvrtka pod nazivom "Cody" izradila za kolekcionare. Vojni dužnosnici u Pentagonu izjavili su kako američke snage u Iraku nemaju podataka o bilo kakvom nestalom vojniku.

HAVANA

Kubanski predsjednik Fidel Castro u utorak je rekao kako SAD njegov komunistički režim može srušiti samo nuklearnim napadom i uništenjem Kube, jer će se ona svakom drugom američkom napadu suprotstaviti jednako kao što je to učinio Vijetnam. Predsjednik zemlje koju je američki predsjednik George W. Bush nedavno nazvao "uporištem tiranije", još od početka američkog napada na Irak stalno optužuje Bushovu administraciju da namjerava napasti Kubu i srušiti ga s vlasti, što američki dužnosnici nazivaju glupošću. "Nadam se da nisam u pravu... ali ako oni naprave grubu grešku i napadnu ovu zemlju kako bi je osvojili, preporučujem Bushu da na nas pošalje 50 nuklearnih projektila i sve nas zatre", rekao je Castro u govoru na konferenciji o pismenosti.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su zabrinute najnovijim događajima u Nepalu, gdje je kralj Gyanendra raspustio vladu i preuzeo njene ovlasti, priopćio je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher u utorak navečer. "Raspuštanje višestranačke vlade, proglašenje izvanrednog stanja i suspenzija temeljnih ustavnih prava predstavlja udaljavanje od demokracije", rekao je Boucher koji je izrazio zabrinutost i zbog vijesti o uhićenjima nepalskih političkih čelnika. Nepalski kralj raspustio je u utorak koalicijsku vladu pod izgovorom da nije uspjela uspostaviti red u zemlji koju potresaju nemiri zbog akcija maoističkih pobunjenika. U međuvremenu kralj je izabrao novu 10-članu vladu kojoj će on biti na čelu. Pobunjenici su ovaj potez kralja nazvali "srednjovjekovnom feudalnom autokracijom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙