FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave - Nedopustivo u komunikaciji s EU umjesto naziva hrvatski jezik rabiti bilo koje drugo ime

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) -
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) -

Nedopustivo je da se u službenoj komunikaciji s Europskom unijom (EU) umjesto naziva hrvatski jezik rabi bilo koje drugo ime, izjavila je danas za Hinu ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Dunja Brozović Rončević u povodu predviđanja da bi službeni jezik Republike Hrvatske kad uđe u EU mogao biti srpsko-hrvatski.

"Hrvatskim je Ustavom nedvosmisleno određeno da je u Hrvatskoj službeni jezik hrvatski. Neovisno o genetskim i tipološkim kriterijima, jezik koji se stoljećima u hrvatskoj sociokulturnoj zajednici oblikovao za potrebe hrvatske jezične zajednice kao standardni oblik jezika uvijek se zvao i danas se službeno zove hrvatskim jezikom", stoji u izjavi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Kako se napominje u izjavi, službena politika pojedinih država i interne politike pojedinih sveučilišta i slavističkih katedara u svijetu, na kojima se do osamostaljenja Republike Hrvatske, a gdjegdje i nakon toga, hrvatski jezik uzimao u zajednici sa srpskim kao jedinstven južnoslavenski jezik, nipošto ne može pobiti lingvističku i sociolingvističku činjenicu postojanja samostalnoga hrvatskoga jezika.

"Hrvatski je jezik kao samostalan lingvistički entitet definirala hrvatska lingvistika, a osamostaljenjem Republike Hrvatske taj jezik potvrđuje i svoju neupitnu političku opstojnost", napominje Dunja Brozović Rončević.

Kako dodaje, zakonskom regulativom Europske unije određeno je da se svaka zemlja Europskoj uniji pridružuje sa svojim jezikom te da on time postaje jednim od njezinih službenih jezika. Tako će ulaskom Hrvatske u EU i hrvatski jezik postati jednim od službenih jezika Europske unije, stoji u izjavi.

Savjetnik francuske vlade za europske integracije zemalja kandidatkinja Neven Šimac izjavio je u početku prošlog tjedna na okruglom stolu Akademije za političko obrazovanje u Zagrebu da bi "službeni jezik Republike Hrvatske kad uđe u EU mogao biti srpsko-hrvatski".

Svoju bojazan, kako su izvijestile dnevne novine, opravdao je "tragičnom pogrješkom s kraja 90-godina i sadašnjom praksom hrvatskih pregovarača".

(Hina) pp,xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙