FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katoličke zajednice u Iraku

ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Katolički vjernici u Iraku, kojimaje jedan biskup u ponedjeljak bio otet a u utorak oslobođen,pripadnici su nekoliko brojčano malih zajednica i čine oko 3 posto od22 milijuna stanovnika.
ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Katolički vjernici u Iraku, kojima je jedan biskup u ponedjeljak bio otet a u utorak oslobođen, pripadnici su nekoliko brojčano malih zajednica i čine oko 3 posto od 22 milijuna stanovnika.

Prema vatikanskoj agenciji Fides, najveću zajednicu čine pripadnici Kaldejske katoličke crkve, nastale sjedinjenjem nestorijanskih kaldejaca s Katoličkom crkvom 1553. godine. Kaldejska katolička crkva zadržala je istočno-sirijski obred, te sirijski jezik u liturgijskim slavljima, a u poučavanju vjeronauka služi se arapskim jezikom. Crkva okuplja oko 700.000 vjernika.

Glavar joj je babilonski i kaldejski patrijarh Emmanuel III. Delly (76) sa sjedištem u Bagdadu, imenovan u prosincu 2003., piše Fides, a prenosi agencija France presse.

Kaldejci su u punom jedinstvu s Vatikanom, a najistaknutiji njihov član je Tarik Aziz, bivši zamjenik iračkog premijera, jedan od najbližih suradnika svrgnutoga predsjednika Sadama Huseina.

Sirijski katolici druga su po veličini katolička zajednica u Iraku i broje oko 75.000 pripadnika. Njih oko 30.000 živi u području oko Bagdada, a 45.000 oko gradova Mosula i Kirkuka, prema Fidesu.

Monsinjor Basiel Georges Casmoussa (66), otet u ponedjeljak i oslobođen u utorak, nadbiskup je zajednice sirijskih katolika Mosula.

Arapski i sirijski liturgijski su jezici ove zajednice koja pripada Antiohijskom sirijskom patrijarhatu i priključena je Rimu od 1783.

U Iraku živi i katolička zajednica od otprilike 2.000 vjernika, a riječ je o Armenskoj katoličkoj crkvi, zvanoj i gregorijanskoj po utemljitelju sv. Grguru Prosvjetitelju.

Aktivna je i jedna katolička crkva koja ispovijeda na latinskom jeziku i broji oko 2.500 vjernika. Ta je zajednica rezultat višestoljetnog rada katoličkih misionara u Iraku koji su liturgiju služili na latinskom jeziku i dolazili su iz različitih redova: dominikanaca, karmelićana, salezijanca, franjevaca.

Kršćani su bili povlašteni u vrijeme režima Sadama Huseina, ustvrdio je 2002. godine u svojoj izjavi za talijanski dnevnik Panoramu 2002. patrijarh Raphael Bidawid koji je iste godine misionarskoj novinskoj agenciji Misna povjerio strahovanja da bi novi sukob mogao pokrenuti rat između muslimanskih sunita i šijita.

"Ako Sadam ode, anarhija će nastupiti u Iraku, i bez njega kao zaštite, bit će to kraj za kršćane", prenio je njegove riječi tada talijanski list L'Espresso.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙