FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska može postati pozitivno mjerilo za zapadni Balkan

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Deutsche Welle u srijedu uz vijesto izjavi europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna pred Odboromza vanjsku politiku Europskog parlamenta da Hrvatska prije početkapregovora s EU-om mora riješiti slučaj Ante Gotovine prenosi i ostaleRehnove odgovore vezane uz pitanje približavanja Hrvatske članstvu uEuropskoj uniji.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Deutsche Welle u srijedu uz vijest o izjavi europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta da Hrvatska prije početka pregovora s EU-om mora riješiti slučaj Ante Gotovine prenosi i ostale Rehnove odgovore vezane uz pitanje približavanja Hrvatske članstvu u Europskoj uniji.

Rehn je tom prigodom ukazao i na najbolji mogući scenarij, napominje DW, izrazivši uvjerenje da se, "ukoliko se pregovori budu odvijali savršeno u svakom stupnju", otvara realna mogućnost da Hrvatska postane članicom Europske unije još 2009. godine. Na taj način Hrvatska može postati pozitivno mjerilo za cijeli zapadni Balkan, rekao je Rehn, "no vozni red i raspored ovisi o supstanci, a napredak ovisi prvenstveno o Hrvatskoj", poručio je član Europske komisije Olli Rehn, izvješćuje DW.

Na upit slovenskog zastupnika o tome hoće li nakon ulaska Hrvatske u EU hrvatski jezik postati službeni jezik ili će se kombinirati s "međusobno razumljivim bosanskim, crnogorskim i srpskim", Rehn je odgovorio da u Uniji već postoji presedan jer se govornici danskog i švedskog jezika međusobno vrlo dobro razumiju, ali su ti jezici ipak svaki za sebe službeni jezici Europske unije, prenosi DW.

Pripreme školovanje i treniranje prevoditelja i tumača za hrvatski jeziku već u tijeku, dodaje DW i napominje da Europska unija za zadovoljavanje potreba svojih institucija za svaki službeni jezik treba najmanje 120 prevoditelja i tumača, što do sada nije ostvarila niti jedna od novih zemalja članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙